ZZJZ : Transparentno od početka pandemije korona virusa

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru je i dalje nestabilna, ali sa elementima poboljšanja, o čemu svedoči znatno manji broj pozotivnih kovid pacijenata. Na konferenciji za medije koja je održana danas u ZZJZ bilo je reči o trenutnoj situaciji, kao i o neistinitim informacijama koje su se pojavile na društvenim mrežama, a tiču se prevashodno opštine Tutin.

Da se situacija u Novom Pazaru, kad je korona virus u pitanju smiruje, pokazuju brojni parametri, kao što je manje pozitivnih od testiranih pacijenta, manje građana koji se javljaju u kovid ambulantu, kao i manji broj bolničkih prijema, ali i veći broj otpuštenih pacijenta od primeljenih.

Svi ovi faktori govore o boljitku, ali iz Zavoda za javno zdravlje i dalje apeluju na građane da se drže propisanih mera kao što je nošenje maske, korišćenje dezinfekcionih sredstava, distanca od 1,5 do 2 metra kao i što manje kontakata.

Prema rečima potparolke ZZJZ, doktorke Majde Iković od početka epidemije težili su transparentnosti ,pa su ih, iz tog raloga, začudile informacije koje su se pojavile na društvenim mrežama o skrivanju broja testiranih pacijenata, konkretno u opštini Tutin. Ona je, pokazujući svu  dokumentaciju rekla da je 02.04. 2020. godine poslat dopis direktoru Doma zdravlja u Tutinu gde se epidemiološka situacija procenjuje nestabilnom i kritičnom te da su od strane ZZJZ preuzete sve mere koji su dobijene od Ministarstva zdravlja, Vlade Republike Srbije, kao i od IZJZS Batut i da preporučuju da se u toj opštini formira tim koji će da prati situaciju. Drugi dokument pokazuje da je u periodu od 15. juna do 1. jula testirano 140 lica, iz ove opštine, te i da je 15.06. bilo 50 novozaraženih. U trećem dokumentu mogu se videti da je određen broj testova dostavljen opštini Tutin,tačnije 118 testova, i da je njih 86 iskorišćeno, što znači da je ostalo još 32 testa koja mogu da se iskoriste za testiranje.

Iz Zavoda za javno zdravlje naglasili su da svi građani, kao vladine i nevladine organizacije imaju pravo na uvid u njihove spise, uz prethodnu najavu. Takođe iz ove institucije naglašavaju da ne beže ni od kakve odgovornosti, ali i da među njima nema insajdera, kao i da ne prihvataju nikakvo etiketiranje.

M. J.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO