ZZJZ: Spahić kazao da testova ima dovoljno i objasnio procedure testiranja

Direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić objasnio je za Radio televiziju Novi Pazar na koji način se vrši testiranje građana, uz, kako je naveo, poštovanje svih propisanih algoritama i procedurama.

”Ukoliko neko ima simptome javlja se COVID ambulanti, gde su lekari opšte prakse iz Doma zdravlja koji vrše preglede i testiraju te pacijente, za takozvanim brzim testovima. Pre dva dana dom zdravlja dobio je 1.000 takvih testova, što znači da takvi testovi postoje i da ih ima. Prosečno Dom zdravlja uradi između 60 i 65. Negde u proseku na taj broj bude pozitivnih između pet i šest pacijenata koji podležu daljim procedurama, odnosno kod njih se radi PCR test. U Zavodu takvih testova trenutno ima 300 mediuma. Da objasnim, reč je o testovima kod kojih se uzima bris iz grla, odnosno nosa, a mi dnevno pošaljemo oko 120 takvih briseva. Oni pacijenti kojima nije urađen bris a imaju simptome bolesti i težu kliničku sliku oni se hospitalizuju i svako odeljenje na kojem su oni trenutno hospitalizovani trebuje takve briseve i vrši analizu” kazao je Spahić.

Osim što ističe da testova ima u dovoljnoj količini dr Spahić objašnjava i njihovu validnost.

”Znači imamo i ove PCR testove, imamo i te takozvane brze testove. I jedan i drugi test su pouzdani, jer da nije tako oni ne bi bili registrovani, s tim što treba znati kakve i kada testove treba raditi. Serološke testove treba raditi u razmaku od sedam do deset dana nakon kontakta za osobom pozitivnom na virus, jer ukoliko se uradi pre nećemo dozvoliti organizmu da stvori protektivna, zaštitna antitela i onda rezultat testa neće biti pouzdan, tj može biti lažno negativan. PCR test treba raditi u trenutcima kada je već razvijena klinička slika, kada ima određenih znakova oboljenja i ti testovi su jako pouzdani” objašnjava Spahić.

Dr Spahić je kazao da poslednjih dana postoji povećan pritisak od strane građana koji žele da se testiraju, pa čaki onih koji su bez simptoma. On je apelovao na građane da se pridržavaju svih propisanih mera, nošenja zaštitne opreme , upotrebe dezinfekcionih sredstava, održavanje lične higijene, smanjivanje kontakata na najmanju moguću meru, poštovanje mera fizičke distance, izbegavanje osoba sa simptomima, pravovremeno javljanje lekarima po uočavanju prvih simptoma. Na osobe koje su u izolaciji apelovao je da se pridržavaju svih mera izolacije.

Senada Kalić

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO