Zvizdić na prijemu u Vatikanu papi Franji poklonio tekst Povelje Kulina bana

0
122

Papa Franjo primio je danas u audijenciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, dr. Denisa Zvizdića Tokom razgovora potvrđeni su izuzetno dobri bilateralni odnosi Svete Stolice i Bosne i Hercegovine.
Predsjedavajući Zvizdić je prenio pozdrave svih naroda i gradjana, pripadnika svih konfesija u Bosni I Hercegovini, koji molitve, blagoslove I poruke pape Franje Bosni I Hercegovini doživljavaju kao znak podrške, ohrabrenja I nade da istraju u očuvanju mira i suživota. Izrazio je zahvalnost zbog posjete pape Franje Bosni i Hercegovini 6. juna 2015. godine i zbog podrške svim narodima BiH koju je tom prilikom uputio.”Vas govor i blagoslov upućen narodima u BiH ostao je urezan u sjećanje svim dobronamjernim ljudima i građanima kao putokaz suživota, saradnje razvoja i tolerancije.” Rekao je tokom susreta predsjedavajući Zvizdić.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao papu Franju sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH, s posebnim osvrtom na put države ka euroatlantskim integracijama. Zahvalio se na govoru koji je Papa održao u Evropskom parlamentu u Strazburu, kada je predložio evropskim parlamentarcima interaktivni dijalog za proširenje članstva u Evropskoj uniji, zemljama sa područja Zapadnog Balkana. Istaknuo je da BiH ima čvrsto opredjeljenje da postane dio evropske porodice I da o tom pitanju u BiH postoji potpuni kosenzus naroda I građana koji u njoj žive

Papa Franjo je rekao da Bosna I Hercegovina treba ići putem dijaloga i stvaranjem kompromisa, na dobrobit svih naroda koji žive u BiH. Naglasio je da Sveta Stolica podržava težnje koje BiH ima ka integraciji u Evropsku uniju. Razgovarali su i o statusu pripadnika svih konfesija u Bosni I Hercegovini . Papa Franjo je rekao da Vatikan u potpunosti poštuje suverenitet I teritorijalni integritet Bisne i Hercegivibe.

Predsjedavajući Zvizdić I papa Franjo su razgovarali I o zastoju u provedbi ratificiranog Temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH i dodatnog protokola na Temeljni ugovor iz 2006. godine. Upoznao ga je i sa činjenicom da je zakon o vjerskim praznicima, koji je jedna od stavki iz Temeljnog ugovora, bio u proceduri, ali da, nažalost, nije dobio potrebnu saglasnost. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da će uložiti napore da se prevlada zastoj u provedbi ovog Ugovora.

Predsjedavajući Zvizdić je papi Franji poklonio Povelju Kulina -bana , najstariji poznati pisani dokument u historiji Bosne i dokaz bosanske državnosti. Povelja je nastala prije 828 godina ili 29.avgusta 1189.godine, kao pravni zapis kojim se reguliraju trgovački odnosi između srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva i Dubrovačke Republike. “Koliki je značaj Povelje Kulina-bana kao najstarijeg sačuvanog diplomatskog dokumenta bosanske srednjovjekovne države, govori činjenica da se ona smatra “rodnim listom bosanske državnosti.”rekao je, između ostalog, predsjedavajući Zvizdić. Uz Povelju Kulina-bana, poklonio je I knjigu “Svjetlost Evrope u Bosni I Hercegovini”. Ova velika monografija napisana je, paralelno na četri jezika I podijeljena je na oblasti kulture, religije, etnografije, saobraćaja, militarija itd. Knjiga sadrži 1800 unikatnih razglednica iz austrougarskog perioda Bosne I Hercegovine, odnosno s ktraja 19. I početka 20.stoljeća. Monografija Svjetlost Evrope u Bosni I Hercegovini na stojan I seriozan način predstavlja njeno kulturno-historijsko naslijeđe I na jednom mjestu objedinjava sedimente materijalne kulture brojnih civilizacija koje su boravile na tlu Bosne I Hercegovine.

Papa Franjo je predsjedavajućem Zvizdiću poklonio medaljon Anđela mira kojeg je uradio rimski umjetnik Guido Veroi i koji predstavlja savremene izazove:spaja sjever i jug i harmonizira ih,dok se sa druge strane bori sa svim razarajucim silama kao sto je eksploatacija,novi oblici kolonijalizma,nepovjerenje,predrasude,beskompromisnost i ravnodusnost.

Predsjedavajući Zvizdić je čestitao papi Franji predstojeći praznik Božić I pozvao ga da u sljedećoj godini posjeti Bosnu I Hercegovinu

Nakon susreta s papom Franjom, predsjedavajući Zvizdić se susreo i razgovarao s državnim sekretarom Svete Stolice monsinjorom Pietrom Parolinom.