Zvaničnici potvrdili: Avion potpuno ostao bez goriva

294

Kolumbijski zvaničnici saopštili su da postoje dokazi da je avion sa brazilskim fudbalerima ostao bez goriva dok je pokušavao da sleti.

Šef civilne avijacije Alfredo Bokanegra rekao je da su preliminarni rezultati istrage pokazali da avion u trenutku pada nije imao gorivo. Njegova tvrdnja potvrđuje reči pilota, koji je tražio hitno sletanje zbog električnog kvara i nedostatka goriva. Snimak koji je zabeležila crna kutija procureo je u javnost.

“Pošto smo stigli na mesto nesreće i ispitali olupinu aviona, možemo jasno da potvrdimo da u avionu u trenutku pada nije bilo goriva”, rekao je Bokanegra.

Vlasti su pokrenule istragu o razlozima zbog kojih je letelica ostala bez goriva. Bogangera je objasnio da prema regulativama avion mora da ima rezervu goriva za bar 30 minuta leta, kako bi u hitnom slučaju mogao da stigne do alternativnog aerodroma.

“U ovom slučaju avion nije imao rezervu da stigne do drugog aerodroma”, rekao je on.

Zvaničnici su naveli da će istraga o uzrocima pada aviona trajati mesecima.

Avion sa 77 osoba srušio se u utorak u Kolumbiji, a u nesreći je poginula 71 osoba među kojima i 19 članova brazilskog fudbalskog kluba Šapekoense, koji su putovali na utakmicu finala Kupa Sudamerikana protiv Atletiko Nasionala u Medeljinu. U nesreći je poginulo 20 novinara.

izvor: N1