Zuković: Amela može do medalje

Amela Terzić, novopazarska atletičarka, u petak uveče će trčati u finalu seniorskog Prvenstva Evrope na 1500 metara.

 Selektor juniorske reprezentacije, Edin Zuković,selektor juniorske reprezentacije, njen nastup  u polufinalu, ocenio je veoma dobrim. On smatra da je Terzićeva zadovoljila sve kriterijume, kako javnosti, tako i stručnog štaba, predvođenog Rifatom Zilkićem. „ Posebno, raduje dobra forma Terzićeve, koja bi iz prikrajka mogla da se umeša u borbu za neko od odličja“, ističe Zuković u izjavi za Regionalnu televiziju.

„ Amela  je pokazala da je spremna da se uhvati u koštac sa najbolji svetskim atletičarkama,to je pokazala i u zadnjih 400 metara, koje je „okrenula“ za,čini mi se, 59,46, što je izuzetno dobro i nije dozvolila Abebi Aregava da joj izmakne u finišu te kvalifkacione trke i jednostavno samo je htela da „pokaže zube“. Međutim, ono što bih takođe rekao, da nas je Amela razmazila njenim nastupima u juniorskoj konkurenciji. Treba svi da smo svesni da ona ima tek 21 godinu i da joj je ovo prvi nastup na seniorskim prvenstvima Evrope,tako da ove godine ne bismo trebali dizati neke tenzije i od nje ne treba očekivati neke velike domete,ali ja sam siguran da će ona istrčati svoju najbolju trku. Sigurno na nivou njenog najboljeg rezultata u karijeri. Sad, da li će to biti dovoljno za neku od medalja, videćemo“.

Veći deo atletske javnosti smatra da će veliku borbu za zlato, odnosno srebro, voditi dve naturalizovane Evropljanke tamne puti.Abebe Aregava, koja nastupa za Švedsku,odnosno, Sifan Hasan iz Holandije,inače obe iz Etiopije. Selektor juniorske reprezentacije, Edin Zuković, ističe da su njihovi glavni kvaliteti to što mogu da u istom ritmu trče dobro i brzo. Međutim, ni Terzićeva nije bez šansi.

„Jedan od kvaliteta Amele Terzić je finiš, koji ona ima, zadnjih 300,400 metara,i ako ona bude ravnomerno ušla sa njima u finiš, mislim da od Amele možemo da očekujemo visok plasman, da bude među šest, ili osam najboljih evropskih trkačica. Ako nas iznenadi pobedničkim postoljem, to će biti sigurno biti za celu sportsku javnost iznenađenje.Ne i za nas,jer znamo koliko vredi i da je to u stvari njen neki cilj. Da bude najbolja u svojoj disciplini,a sigurno da bi joj put bio olakšan da ostale zemlje nisu posegle za pojačanjima iz Afrike“.

Po Zukovićevim rečima, Amela Terzić je favorit za odličje iz senke.

„Sigurno da jeste.Pokazatelj je njena trka u kvalifikacijama. Takođe i njeni nastupi ranijih godina. Svi znamo da je ona svoje najbolje rezultate, lične rekorde i državne rekorde obarala na velikim takmičenjima. Znači da trener Zilkić zna šta radi, da izuzetno dobro zna da tu formu tempira za najvažnija takmičenja u sezoni,tako da od nje, sigurno možemo da očekujemo tako neko iznenađenje“, rekao je Zuković, dodavši da puno atletičarki, koje imaju bolje rezultate od Amele Terzić,nisu uspele da se domognu finala.

Finalna trka na Prvenstvu Evrope, čiji je domaćin Cirih, u trci na 1500 metara, je u petak uveče.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO