Zukorlić – Za džihadiste iz Crne Gore je kriv Rifat Fejzić

Podgorica – Novi Pazar – Sandžački muftija Muamer Zukorlić smatra da su radikalne islamističke grupe u Crnoj Gori posljedica slabe Islamske zajednice CG, na čijem je čelu Rifat Fejzić prenose podgoričke Vijesti.

“Kvalitetna IZ  ne ostavlja prostora za samorasle oblike vjerske edukacije iz kojih često izlazi i radikalni oblik poimanja islama. Islamska zajednica CG potpiše ugovor sa  državom, riješi pitanje svojih plata, ima par organizacija, turskih i arapskih, koje im sponzorišu izgradnju džamija i druge projekte i imaju na raspolaganju pendrek države da im se obračuna sa neistomišljenicima“, rekao je Zukorlić “Vijestima”.

Napominjući da je nepravda uvijek hrana za radikalizam i da jedan radikalizam hrani drugi, Zukorlić je dodao da je pojava radikalnih islamističkih grupa na značaju dobila nakon ratova na Balkanu: “Ratovi su praćeni drastičnim oblicima nepravde i zločina, oni povlače za sobom političku i socijalnu pustoš, a to znači pad imuniteta  društva i priliku za radikalne elemente. S druge strane, padom komunizma i Berlinskog zida samo nam je proklamovano pravo na vjersku slobodu. A kada imate pretjeranu žeđ za vjerom, onda je logično da će neko popiti više vode no što mu treba i ugroziti svoje zdravlje“.

Muftija, čije je sjedište u Novom Pazaru,  opravdava kosponzorstvo Crne Gore Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN, čiji je cilj da se nacionalnim zakonodavstvom utvrdi zatvorska kazna za odlazak džihadista u Irak i Siriju.

“Razumljivo je da će se zemlje koje su se odlučile na integracije, pogotovu atlanske, ponašati u skladu sa stavovima ključnih nosioca odluke u tim  organizacijama. S druge strane,  fanatizam se može djelimično suzbijati zakonom, ali se sigurno ne može izliječiti. Koji je smisao da vi ljudima koji preferiraju u svojoj ideologiji da im je smrt draža od života vi zaprijete zatvorom. Mnogo je pametnije pozabaviti se suštinom, jer se bolest koja eskalira uspješno liječi samo ako presiječete ono što je izaziva. U ovom slučaju to se radi isključivo zdravom edukacijom, a nju može sprovoditi samo zdrava Islamska zajednica koja je i slobodna od raznih politika i odgovorna“, ističe Zukorlić, dodajući da je on u više navrata pozvao naše mladiće da ne idu na bilo koje ratište.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO