Naslovna Featured Istaknuto Zukorlić se širi , policija i pravosuđe nemoćni

Zukorlić se širi , policija i pravosuđe nemoćni

Dok Gradska uprava u Novom Pazaru i njene inspekcijske službe nastoje da zaustave divlju gradnju i ispoštuju sve zakonima predviđene obaveze, dok Policija odbija da da asistenciju za rušenje, a pravosudni organi ćute, na trgu u Novom Pazaru svakog dana je sve je manje prostora koji služi građanima kao javna površina.

Postavljanjem rampi i zauzimanjem prostora oko nelegalno izgrađenog objekta institucije kojima upravljaju saradnici Muamera Zukorlića ometaju normalno funkcionisanje u centru grada.

Posle popločavanja i radova uz sam nelegalno izgrađeni objekat, danas je osvanula rampa na mestu gde je bilo taksi stajalište.

Prema nekim nezvaničnim procenama zauzeto je oko 20 ari javne površine, na kojoj su nelegalno izgrađeni objekti, ali na kojoj su pojedini delovi uz zgradu i ograđeni.

„Inspekcija je odmah izašla na teren i preduzela sve zakonom predviđene mere, kao i ranije. Međutim, na sve naše zahteve nismo dobili asistenciju policije, koja je neophodna kako bi radnici Odseka za izvršenje mogli da pristupe uklanjanju“, objasnio je zamenik načelnika Odeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave Nermin Bejtović.

Komunalna inspekcija donela je rešenje, kojim je nedavno je izdala naređenje da se ukolone sa javne površine betonske kocke, građevinski materijal, daske i slične preprepreke i površina vrati u prvobitno stanje. Islamska zajednica u Srbiji koja izvodi radove se o ovo rešenje oglušila, baš kao i Policija koja nije dala asistenciju kako bi bilo realizovano rešenje o izvršenju. Zato je komunalni inspektor Prekršajnom sudu podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

„Pored MUP-a i pravosudni organi u Novom Pazar ostali su nemi na sve naše prekršajne i krivične prijave protiv izvođača nelegalnih radova, jer one do danas nisu uzete u razmatranje“, kazao je Bejtović.

Lokalne vlasti i tokom izgradnje samog objekta preduzele su sve mere, objasnio je načelnik Gradske uprave Almir Leković. Podsetio je da su podnete dve krivične prijave za nelegalnu gradnju i zauzimanje javne površine.

„Mi smo u samom startu, kao što je to i Ministarstvo građavinarstva i infrastrukture utvrdilo, doneli sve neophodne akte, kako bi primenili zakon. Iz raznih raloga to kršenje zakona nije sankcionisalo. Ono se proširuje. Ne krši se samo zakon već i Ustav, kao osnovni i najviši pravni akt, koji obezbeđuje primenu i vladavinu prava na teritoriji Srbije“, kazao je Leković i izrazio nadu da će nadležne institucije reagovati što pre.

Novopazarci ne podržavaju divlju gradnju i zauzimanje javnih površina. Kažu tome se mora stati na put. Odogovrnost u pravosuđu i policiji u čitavoj situaciji vide i sami građani, pokazala je naša anketa, koju možete pogledati u video prilogu.

Sa građanima se slažu i predstavnici gotovo svih političkih partija. Izričito zahtevaju od nadležnih organa da spreče kršenje zakona.

„Neki lokalni moćnici mogu i na taj način da se odupiru lokalnoj samoupravi verovatno pod patronatom nekih nadležnih iz nekih ministarstva i Vlade. Zauzimaju trg, ulice… Bezakonje par ekselans. Svi građani trpe i stvara se jedna ružna slika o gradu. Lokalna samouprava ne može da postupa po zakonu. Onaj ko je to omogućio verovatno će odgovarati u narednom periodu“, kazao je predsednik Stranke za Sandžak Fevzija Murić.

Gradski ogranak SDA Sandžaka u Novom Pazaru podseća građane da vakufska i gradska imovina nisu svojina „privatizovane“ Islamske zajednice i da se ovakvim i sličnim postupcima samo nanosi šteta ugledu i časti pripadnicima islamske veroispovesti i svim građanima Novog Pazara.

„Uzrok ovakvog bahatog ponašanja vidimo u činjenici da je predsednik Republike, tada premijer, javno stavio Zukorlića iznad zakona i srušio princip jednakosti pred zakonom. Najviše zabrinjava činjenica da tužilaštvo konstantno ćuti o ovom pitanju, što pokazuje da država vidljivo podržava kršenje zakona na ovom prostoru. Vreme je da se stane na put ovakvim skandaloznim potezima koji za cilj imaju bogaćenje pojedinaca, a sve na štetu Islamske zajednice i njenih uposlenika“, objasnio je ispred SDA Sandžaka za Novi Pazar Emir Ašćerić.

Bez dozvole ovih dana postavljen je i reklamni video zid, nedaleko od gradske bolnice, pored vakufske kuhinje, na gradskoj površini, pa se nelegalno širenje nastavlja i van centra garda.

„Nije odbrana nacionalnih interesa ono što radi Zukorlić i biznismeni bliski njemu – praviti finansijske malverzacije, kafiće i banket sale i stavljati na njih kubad, da bi objekat izgledao islamskije, nego je nacionalni interes ono što radi ministar Rasim Ljajić – boriti se za svaki dinar za ovaj grad, obezbediti pomoć Vlade ovom kraju, uspostvaiti bolje odnose sa Turskom i potpisti sporazume o slobodnoj trgovini što otvara mogućnost poljoprivrednim proizvođačima sa Pešteri za izvoz u Tursku“, kazao je u Dnevniku RTV Novi Pazra član gradskog veća Novog Pazara Mirsad Jusufović.

Exit mobile version