Dok Gradska uprava u Novom Pazaru i njene inspekcijske službe nastoje da zaustave divlju gradnju i ispoštuju sve zakonima predviđene obaveze, dok Policija odbija da da asistenciju za rušenje, a pravosudni organi ćute, na trgu u Novom Pazaru svakog dana je sve je manje prostora koji služi građanima kao javna površina.

Postavljanjem rampi i zauzimanjem prostora oko nelegalno izgrađenog objekta institucije kojima upravljaju saradnici Muamera Zukorlića ometaju normalno funkcionisanje u centru grada.

Posle popločavanja i radova uz sam nelegalno izgrađeni objekat, danas je osvanula rampa na mestu gde je bilo taksi stajalište.

Prema nekim nezvaničnim procenama zauzeto je oko 20 ari javne površine, na kojoj su nelegalno izgrađeni objekti, ali na kojoj su pojedini delovi uz zgradu i ograđeni.

„Inspekcija je odmah izašla na teren i preduzela sve zakonom predviđene mere, kao i ranije. Međutim, na sve naše zahteve nismo dobili asistenciju policije, koja je neophodna kako bi radnici Odseka za izvršenje mogli da pristupe uklanjanju“, objasnio je zamenik načelnika Odeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave Nermin Bejtović.

Komunalna inspekcija donela je rešenje, kojim je nedavno je izdala naređenje da se ukolone sa javne površine betonske kocke, građevinski materijal, daske i slične preprepreke i površina vrati u prvobitno stanje. Islamska zajednica u Srbiji koja izvodi radove se o ovo rešenje oglušila, baš kao i Policija koja nije dala asistenciju kako bi bilo realizovano rešenje o izvršenju. Zato je komunalni inspektor Prekršajnom sudu podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

„Pored MUP-a i pravosudni organi u Novom Pazar ostali su nemi na sve naše prekršajne i krivične prijave protiv izvođača nelegalnih radova, jer one do danas nisu uzete u razmatranje“, kazao je Bejtović.

Lokalne vlasti i tokom izgradnje samog objekta preduzele su sve mere, objasnio je načelnik Gradske uprave Almir Leković. Podsetio je da su podnete dve krivične prijave za nelegalnu gradnju i zauzimanje javne površine.

„Mi smo u samom startu, kao što je to i Ministarstvo građavinarstva i infrastrukture utvrdilo, doneli sve neophodne akte, kako bi primenili zakon. Iz raznih raloga to kršenje zakona nije sankcionisalo. Ono se proširuje. Ne krši se samo zakon već i Ustav, kao osnovni i najviši pravni akt, koji obezbeđuje primenu i vladavinu prava na teritoriji Srbije“, kazao je Leković i izrazio nadu da će nadležne institucije reagovati što pre.

Novopazarci ne podržavaju divlju gradnju i zauzimanje javnih površina. Kažu tome se mora stati na put. Odogovrnost u pravosuđu i policiji u čitavoj situaciji vide i sami građani, pokazala je naša anketa, koju možete pogledati u video prilogu.

Sa građanima se slažu i predstavnici gotovo svih političkih partija. Izričito zahtevaju od nadležnih organa da spreče kršenje zakona.

„Neki lokalni moćnici mogu i na taj način da se odupiru lokalnoj samoupravi verovatno pod patronatom nekih nadležnih iz nekih ministarstva i Vlade. Zauzimaju trg, ulice… Bezakonje par ekselans. Svi građani trpe i stvara se jedna ružna slika o gradu. Lokalna samouprava ne može da postupa po zakonu. Onaj ko je to omogućio verovatno će odgovarati u narednom periodu“, kazao je predsednik Stranke za Sandžak Fevzija Murić.

Gradski ogranak SDA Sandžaka u Novom Pazaru podseća građane da vakufska i gradska imovina nisu svojina „privatizovane“ Islamske zajednice i da se ovakvim i sličnim postupcima samo nanosi šteta ugledu i časti pripadnicima islamske veroispovesti i svim građanima Novog Pazara.

„Uzrok ovakvog bahatog ponašanja vidimo u činjenici da je predsednik Republike, tada premijer, javno stavio Zukorlića iznad zakona i srušio princip jednakosti pred zakonom. Najviše zabrinjava činjenica da tužilaštvo konstantno ćuti o ovom pitanju, što pokazuje da država vidljivo podržava kršenje zakona na ovom prostoru. Vreme je da se stane na put ovakvim skandaloznim potezima koji za cilj imaju bogaćenje pojedinaca, a sve na štetu Islamske zajednice i njenih uposlenika“, objasnio je ispred SDA Sandžaka za Novi Pazar Emir Ašćerić.

Bez dozvole ovih dana postavljen je i reklamni video zid, nedaleko od gradske bolnice, pored vakufske kuhinje, na gradskoj površini, pa se nelegalno širenje nastavlja i van centra garda.

„Nije odbrana nacionalnih interesa ono što radi Zukorlić i biznismeni bliski njemu – praviti finansijske malverzacije, kafiće i banket sale i stavljati na njih kubad, da bi objekat izgledao islamskije, nego je nacionalni interes ono što radi ministar Rasim Ljajić – boriti se za svaki dinar za ovaj grad, obezbediti pomoć Vlade ovom kraju, uspostvaiti bolje odnose sa Turskom i potpisti sporazume o slobodnoj trgovini što otvara mogućnost poljoprivrednim proizvođačima sa Pešteri za izvoz u Tursku“, kazao je u Dnevniku RTV Novi Pazra član gradskog veća Novog Pazara Mirsad Jusufović.

7 KOMENTARA

  1. Sram vas bilo to nije zukorlicevo to je nas pazaraca ,nase bosnjacko gradsko,nase pa i vase, bagro…… nego vase licemerstvo i oholost vam nedozvoljava da budete ljudi. A sta imate od vaseg prasima okrenite se oko sebe ,dupelizci…….. i prestanite da blatite druge imate vasu crkvu i ostavite ljude na miru…..

    • Dali si ti sta naucio na zapadu. Verovatno bolje znas koliko kosta kilo zive stoke nego nesto o ekonomiji. Jeza me hvata od takvih kretena koji otvoreno brane tezak kriminal koji je pocinio (zamrznuti) Muftija prema IZ. Zar ne vidis palate od bradonje, vise zena, automobile. Dali Angela Merkel ima deo onog sto ima ovaj lopov. Jebo te i prasim prida uz DR Ugljanina. Od vas seljaka nikad koristi samo stete. Cuvajte goveda ostavite ekonimiju onim koji o njoj nesto znaju. I crkva je bogomolja kao i dzamija djuturume seljacki.

  2. O zauzimanje javne povrsine,nebi trebalo da govore oni koji su prodavali trotoare konkretno iz SDA (oni to najbolje znaju kako se to radi.Eksperti za prodavanje drustvenih firmi su ovi iz SDP
    Ali ste zato za prodavanje magle nenadmasni.

    • Zasto branis nesto napadajuci nesto drugo. Stoji to sto kazes za trotoare ali se navikni da se jedan lopovluk nesme negirati. Kad to radi verski vodja to je jos teze. Svi ovde vole IZ ali bez hodza koji voze automobile kao kriminalci, imaju lidera koji se dere kad prica, koji ima milione u nekretninana. Dali je to nasledstvo iz Orlja?? Haram je haram ma od koga bio pa i od rodjeng baba a ne od manipulatora iz Orlja.

  3. On je odradio posao. Taj bradonja je isisao pare iz IZ i investirao u sebe i svoju porodicu. Najveci dupelisci su oni hodze koji danas rade u iZ. Poltronizovani sistem Milosevica je dobro izucio bradonja i danas parama koje uzima sa raznih strana deo daje onim koji ga slusaju, deo sebi. Sada se pojavljuje na TV emisijama kao da je AV kadar (sto i jeste) uz placene oglase, sponzorisane portale, Sandzka Press pokusava da zatamni teski lopovluk koji je uradio prema IZ. Nadam se da ce neko suditi ali svima cije se haram siri po gradu. Bradonja je dosad na 1 mestu jer je maestralno neobrazovane kretene stavio u svoju sluzbu podrzavanja. Za sad on moze da radi sta hoce jer metiljava vlast se zalaze za svoje dupe u vladi Srbije. Ta ista vlada i dalje igra na kartu kontrolisanog haosa kao na Kosovu nekad samo sto sada imamo jos jednog bradatog Sejdu Bajramovica. Najgori vid srozavanja ovog grada je upravo bradonja koji i dalje drzi IZ, kontrolise je preko placenih kastora dok se vladi Srbije nudi kao pomiritelj. Hodza, Pop, politika – to moze samo kod nakardno vaspitanih, neobrazovanih osoba.

  4. CISTIO MI VAS JE ZAO …….LJELJEHUTI …..TRBA IMAT M..a pa krenut protiv naroda ..a vas ljeljehuta i zalopoljki vazda je bilo i bice….A bog neslusa jovana sto jede g.vna s tavana…….samo kukajte …..kog ub..e i j….e osta mu ko od baba……

Comments are closed.