NOVI PAZAR – Stranka pravde i pomirenja (SPP) pozvala je večeras nadležne državne organe da što pre organizuju dijalog o državnim simbolima i himni, ali i drugim otvorenim pitanjima sa legitimnim predstavnicima Bošnjaka u Srbiji.

Iz ove stranke, na čijem čelu je narodni poslanik Muamer Zukorlić, saopšteno je da će se na taj način eliminisati prostor za političke manipulacije na štetu gradjana.

“Neprihvatljivo je da direktori škola, nastavnici i bošnjačka deca budu stavljeni u procep izmedju naloga Ministarstva prosvete i poziva Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) oko intoniranje državne, odnosno nacionalne himne. Besmisleno je i štetno nametati jednom narodu himnu koja je svojim ;sadržajem neprihvatljiva pripadnicima odredjenog naroda”, navodi se u saopštenju.

Ističu da je himna simbol čiji su smisao ponos i emocije, što se ne može silom nametnuti.

“Ne prihvatamo ni demagošku retoriku Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, a posebno njenog predsednika Sulejmana Ugljanina, koji se pita po kom se ovo Ustavu dešava. On se nada da je ovaj narod zaboravio da je to po baš onom Ustavu koga su on i njegova stranka zdušno podržali, pa čak i učestvovali u falsifikovanju referenduma da bi taj Ustav bio usvojen. Performans navodnog oslobadjanja učiteljice Adele Karaahmetović Melajac iz Policijske uprave smatramo još jednom farsom sa ciljem pokušaja spasavanja Ugljanjina od potpune političke propasti”, navode u SPP.

Podsećamo, ranije danas više desetina gradjana okupilo se ispred Policijske uprave u Novom Pazaru kako bi dali podršku učiteljici Melajac, koja je pozvana na informativni razgovor, zbog intoniranja himne na početku ove školske godine.

Okupljenima se u jednom trenutku pridužio i lider ove partije Sulejman Ugljanin, koji je ušao u zgradu policije, a nešto kasnije izašao u pratnji učiteljice.

indeksonline.rs/beta