Naslovna Featured Istaknuto Zukorlić novcem od kurbana, zekjata i sadake finansira svoje medije

Zukorlić novcem od kurbana, zekjata i sadake finansira svoje medije

Zbog učestalih napada Muamera Zukorlića i članova njegove Stranke pravde i pomirenja (SPP) na Radio televiziju Novi Pazar, da se ona finansira na način da od građana krade novac, ova televizija je objavila istraživanje o tome na koji način Zukorlić finansira svoje medije koji su formalno u sastavu Islamske zajednice ali im je primarni cilj promovisanje bivšeg muftije i njegove političke stranke.
Nakon što je prošle godine ova TV kuća otkrila aferu koja ukazuje na pronjeveru više od 200.000 eura Islamske zajednice, a u kojoj su učestvovali Samir Škrijelj i Salahudin Fetić, došli su u posjed dokumenata koji govore da je korupcija u Islamskoj zajednici dostigla i veće razmjere.
Naime, po nalogu Muamera Zukorlića, sve institucije koje funkcionišu u okviru Islamske zajednice dužne su da izdvajaju sredstva za finansiranje takozvanog SANDŽAK MEDIJA CENTRA, koji ima za cilj koordinaciju rada svih medija pod kontrolom Muamera Zukorlića.Mediji koji na ovaj način sprovode jednu uređivačku politiku su: portal Sandžak PRESS, SandžakTV, RefRef Radio i Glas islama.
Za direktora toga Medija centra je, prema dokumentima do kojih je došla RTV, izabran Salahudin Fetić, koji je u više navarata bio tema izveštavanja ove televizije u slučaju pronevjere novca Islamske zajednice. Da bi obavljao taj posao, Fetić je, kako u dokumentu stoji, morao potpisati izjavu da je odgovoran jedino Muameru Zukorliću.Očigledno da Zukorliću to nije bilo dovoljno, pa je svoga sina Usamu Zukorlića postavio na mjesto zamjenika direktora Medija centra, koji bi tu bio de-facto direktor, ali zaštićen od svih mogućih zakonskih posljedica iza samog Fetića kojem je i po dokumentu odgovoran.Iako se pokušava prikriti ko stoji iza sajta Sandžak Press, dodatnim istraživanjem RTV je došla do saznanja da je vlasnik pomenutog sajta Salahudin Fetić.

Zukorlićevim ulaskom u politiku porasle su finasijske potrebe za promocijom njegove stranke, pa je odlučeno da i taj teret padne na Islamsku zajednicu i brojne ustanove koje su u njenom sastavu: Muftijstvo Sandžačko, Fakultet za Islamske studije, Medresa Gazi Isa-beg, Mekteb Reuda i Wildan, Škola Kur’ana časnoga, Centar za humanitarni rad Hayrat, Izdavačka kuća El-Kelimeh, Agencija za sertificiranje halal kvaliteta.
Na ovaj način iz Islamske zajednice se ispumpavaju značajna sredstva, u rasponu od 7.000 do čak 10.000 eura mjesečno, a te brojke nisu konačne.
Sa novcem raspolažu isključivo Salahudin Fetić i Usame Zukorlić upotrebljavajući ga za promociju politike SPP-a Muamera Zukorlića i njegove obračune sa političkim neistomišljenicima, istovremeno privatizujući Islamsku zajednicu i njene institucije.Ispumpavanjem novca iz kase Islamske zajednice građani bivaju prevareni na način da novac koji uplate za kurban u Mešihat, upis deteta u obdanište Vildan i Reuda, troškove oko dženaze ili kupe neku islamsku knjigu, bude upotrebljen za finansiranje Zukorlićeve kampanje.

Tako se stiče zaključak da u Islamsku zajednicu ne uđe niti jedan dinar, a da dio ne ode u ruke Zukorliću.
Skandal je utoliko veći ukoliko se uzme u obzir da se dio toga novca usmjerava na Zukorlićevu promociju na Happy televiziji, Pinku, objavljivanju članaka u žutoj štampi i plaćanju sagovornika, kakav je slučaj bio emisijom u kojoj je Zukorlićev sagovornik bio osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj.

Od napred navedenih institucija i njihovih rukovodioca RTV Novi Pazar je tražila odgovore, da se javno izjasne o podacima do kojih su došli i odgovore na mejlove koje su im tim povodom poslali.
“Finansiranje Radio televizije Novi Pazar je transparentno, legalno i zakonito. Za razliku od Zukorlića, nikada nismo krili finansisjke izvore i izveštaje. Naš rad ostavljamo sudu javnosti, spremni da prihvatimo kritike, tačne, potkrepljene dokazima i činjenicama. Izjave o lopovluku, ako je i od Zukorlića mnogo je”, navodi se u tekstu RTV Novi Pazar.

Exit mobile version