Zukorlić na svom Univerzitetu: Neću da se kačim sa Vučićem ovo su uradili drugi, ovde ću da doktoriram

Novi Pazar – Najavljen kao muftije, što više defakto nije, Muamer Zukorlić obratio se javnosti prvi put nakon neakreditacije Internacionalnog univerziteta i to studentima. Poruka je jasna, kačiću se sa svima ali neću sa Vučićem izričit je Zukorlić.

Sad je jasno da učenici Dobrice Ćosića sad samo provode njegovu politiku, antibošnjačke, antimuslimanske i djelomično antisrpske, zaključuje Zukorlić.

-Dižući poruku Ja sam Univerzitet branite se i ono što su vam usadili roditelji. Znajte da njihova politika nema šansu da uspije osim ako vi ne odustanete, a ja to učiniti neću.

Sad ću stoprocentno biti s vama i pola svog vremena podrediti ovom univerzitetu jer je nešto navrijednije što postoji. Što veći dijamant, to veći sef. Po toj osnovi ja, moji suradnici, sva struktura, bit ćemo uz vas i zajedno.

Zukorlić isitiče da je IUNP posljednje organizirano ostrvo na kojem se baštini sjeme jednog normalnog života u međuljudskim odnosima i sjeme jedne normalne Srbije koja će zašivjeti ako ovo svjetlo obasja

– Od vas se očekuje da više mislite, jer oni očekuju da se ili ne misli ili misli pogrešno. Samo slobodan čovjek, slobodne misli ne može se porobiti. U temelju nastanka ovog Univerziteta je slobodna misao.

Kad neko vaša diploma je sporna, najbolji način da takve porazite i da vaša diploma sija su vaše znanje i ponašanje.

-Vidjeli ste do koje mjere laži idu. Ovdje svi idu da se greška može desiti, a od nastanka znate da greška pa čak i neoravda mogu da se dese, ali ne može biti podržana s vrha Univerziteta i to je ogromna razlika. Na našem Univerzitetu greška i nepravda su izuzetak. S njihovih univerziteta je drugačije smrdi od glave- nepravda je instalirana a za pravdu se bore obični studenti.

Sve ovo je trebala biti zamka, računajući na tačku kavge između Zukorlića i Vučića koji je obećao akreditaciju.

– Preračunali su se. Mač sam izvukao, zadnji ga izvlačim, zadnji vraćam. Premijer Vučić neće biti meta mog mača, već mafijaške strukture u obrazovanju. Mač ne vraćam dok ovo ne namirim.

Studentima i porodicama poručuje, odgovorit ćemo kvalitetom, i to dinamičnim, ne pasivnim. Dinamika je potrebna na poljima zadataka i zaduženja i to je ključni odgovor prema njima.

– Kako mogu tijela duplo mlađa od ovog Univerziteta donositi odluku o ovom univerziteta- od KAPK-a do Nacionalnog savjeta. I sami priznaju- ne može ga niko zatvoriti ali hajde da smetamo.
Od svega toga, kaže, nema ništa jer je IUNP najvrijednije što se desilo u zadnjih 150 godina ovom narodu.

Sandžaklije su najvrijednije kad ih neko naljuti, kaže Zukorlić.

-Ne možete mi nervirati studente. Ko me nervira, nervirat ću ga i to duplo! Uz još jedno pravilo reciprociteta- Ko nas priznaje, priznajemo ga, ko nas ne priznaje ne priznajemo ga.

Zukorlić poručuje da je sada na Vladi i ministarstvima da se distanciraju od svih pokušaja udara na IUNP.

– I Vladi i premijeru pomoći ćemo da se obračunaju s oligarhijama.

Svima koji prisutvuju času na kojem se oštri energija, poručuje da krenu u nova osvajanja i razvojno, kvalitetno, obrazovno.

Zukorlić je na kraju kazao da će svoj doktorat braniti na IUNP-u.

– Do sada to nisam htio činti ali sada želim da stanem zajedno u red sa vama. Prema tome zanete da je ovo moj lični cilj, hoću da budem u istom statusu kao vi. Doktorat privodim kraju i uskoro ćete imati priliku da prisustvujete odbrani, kazao je Zukorlić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO