ZUKORLIĆ : JA BIH U VLADU SA VUČIĆEM

0
MUAMER ZUKORLIĆ

*Aleksandar Vučić uopšte nije oduševljen politikom i ličnošću Milorada Dodika, njegovo ponašanje prema predsedniku RS je zasnovano na pragmatizmu glasačke matematike *Poredio bih Đinđića i Vučića, jer su obojica vratili nadu Bošnjacima, za razliku od Tadića, koji je izveo žandarmeriju na ulice Sandžaka

AUTOR: SNEŽANA ČONGRADIN

Novi Pazar, Beograd – Ima naznaka da će nas Aleksandar Vučić pozvati da budemo deo buduće Vlade Srbije, ali dok ne dođe direktnih razgovora, nije korektno da o tome javno govorim. Postoji jasna volja za saradnjom, ocenjuje za Danas Muamer Zukorlić, predsednik Bošnjačke demokratske zajednice, odgovarajući na pitanje da li ga je kontaktirao premijer Srbije u vezi sa ulaskom u vlast.

*Zbog čega biste prihvatili poziv Vučića ukoliko do toga dođe?

– Još tokom predizborne kampanje sam govorio da je naša namera da pokušamo da implementiramo politički program za koji smo tražili podršku građana. Ukoliko nas Vučić bude pozvao u vladu, naši zahtevi ticaće se principa naše političke platforme, a tu je najvažniji kapacitet, odnosno personalna rešenja.

*Da li to znači da vam je stalo do toga koga će se Vučić pozvati u vladu, odnosno da neka rešenja ne bi bila prihvatljiva za vas u kontekstu zajedničkog učešća?

– Ne, nemamo tih preduslova. To nas ne zanima. Važno nam je da možemo da ostvarujemo naš program. Reč je naravno o kolektivnim pravima Bošnjaka u Srbiji. Reč je u načelu o statusnim pitanjima, ostvarivanju ambijenta jednakosti za sve građane, kao što je, recimo, zastupljenost Bošnjaka u javnim ustanovama, za sve sektore. Dakle, ne zanima nas koga će sve mandatar uzeti u vladu.

*Izjavili ste nedavno da je Vučićeva vlast neuporedivo bolja od vlasti Borisa Tadića. Čime je Vučić zaslužio takve pohvale?

– To sam rekao u kontekstu poređenja Vučića sa Đinđićem, koji je bio prvi lider Srbije koji je vratio nadu Bošnjacima. Sa Vučićem su se takođe stvorili uslovi za otvaranje nove bele stranice. Boris Tadić, koji je bio čak dva puta podržan od strane Bošnjaka, učinio je situaciju u Sandžaku nepodnošljivom. Izveo nam je žandarmeriju na ulice, otimao imovinu… Sa Vučićem je došlo do naglog zaustavljanje represije, poslao je signal da nešto hoće da menja. Ali, to je, da tako kažemo, pasivna mera – Vučić je zaustavio ono što ne valja, ali sada čekamo akciju, da se konačno stupi u konkretno rešavanje problema. Zato smatram da je vladi potreban autentičan predstavnik Bošnjaka, umesto onih koji jedno govore tokom izbornih kampanja a onda promene priču kada uđu u vlast.

*Mislite na Rasima LJajića? Ne bi vam smetao kao član vlade s obzirom na oštre kritike koje upućujete na njegov račun?

– Mislim na oba predstavnika Bošnjaka koji su bili deo vlasti do sada. Oni su podršku koju dobiju na izborima pretvarali u lične privilegije. Ali, kao što sam rekao već, ne zanima nas koga će mandatar pozvati u vladu.

image

*Kritikovali ste vlast Borisa Tadića zbog negiranje genocida u Srebrenici, odnosno izbegavanja upotrebe tog pojma u kvalifikaciji srebreničkog masakra. Međutim, ni Vučić ne naziva stvari pravim imenom, takođe izbegava da zločin u Srebrenici nazove genocidom, ali ga vi zbog toga ne kritikujete kao Tadića.

– Temelj i suština mog političkog delovanja jeste sveopšte pomirenje. Kako pomirenje unutar država, tako i pomirenje između država na Balkanu. Postoje brojne tačke oko kojih se ne slažem sa Vučićem, čak je i mnogo više nego onih oko kojih se slažemo. Ima mnogo rana, previše rana koje treba celiti. U tom kontekstu treba posmatrati stavove – mnogo je pitanja oko kojih se ne slažemo i baš zato je potrebno ne gubiti vreme već odmah krenuti u rešavanje i usaglašavanje. Tražiti tačke zbližavanje jer jedino tako je moguće da pomerimo stvari nabolje. Tražiti saglasnost na intelektualnom i ljudskom nivou, a potom i u političkom smislu.

*Kako biste ocenili odnos Vučića prema Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske. Da li on sedi na dve stolice time što se navodno zalaže za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, a istovremeno podržava Dodika prisustvujući raznim događajima koje Dodik organizuje, a koji šalju jasne signale namere rušenja integriteta BiH?

– Pitanje svih pitanja jeste da li političar zaista nešto radi zato što iskreno veruje i misli da baš tako treba, ili nešto radi zato što ne želi da izgubi glasove. Moje lično uverenje, iako je nezahvalno da to iznosim, jer ne mogu biti siguran – jeste da Aleksandar Vučić nije uopšte oduševljen politikom i ličnošću Milorada Dodika. Mislim da je u tom smislu Vučićevo ponašanje zasnovano na pragmatizmu glasačke matematike. Takođe, uveren sam da je Vučić iskren u nameri da se stabilizuju prilike u regionu i da u tom smislu nikako ne podržava politiku Milorada Dodika. Dok ne uđem u vladu, naravno, ne mogu ništa da tvrdim, ali zaista verujem da se može očekivati da će Vučić nastaviti da radi i na stabilizaciji prilika i jačanju državnosti BiH.

Danas.rs

Exit mobile version