Zukorlić izvršio “ROKADU” potvrđeno naše pisanje – prekršen Ustav IZ

Novi Pazar – Profesor dr Mevlud Dudić izabran je većinom glasova za predsednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji umesto Muamera Zukorlića, koji ostaje na poziciji sandžačkog muftije. Podsetimo Sandžakhaber još kada je Zukorlić najavio da se povlači sa mesta predsednika Mešihata objavio ko će biti glavni kandidat.

ROKADA GRAPHIC

Izborno telo koje čine: članovi Sabora, muftije, glavni imami, rukovodioci i muderizi vjersko-prosvjetnih ustanova Islamske zajednice, na zasedanju održanom 04.01.2014. god. u Novom Pazaru, ubjedljivom većinom glasova na mjesto predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji za petogodišnji mandat izabralo je dr. Mevlud ef. Dudića. Članovi Izbornog tijela glasali su između dr. Mevlud ef. Dudića i dr. Enver ef. Gicića. Dr. Dudić je dobio 63 glasa, dr. Gicić 8, a jedan listić je bio nevažeći saopštio je Mešihat.

Protivkandidat sa 4.glasa
Protivkandidat sa 8.glasova

Televizija B92 javila je da je Zukorlić danas kazao da se “stavlja tačka na oštru retoriku” po kojoj je on bio poznat izborom Dudića međutim kaže to ne znači da će nasledniku biti lako u rešavanju problema.
Zukorlić je kazao da nije bilo lako ni Beogradu sa njim 20 godina “nadam se da će i oni malo odahnuti, bez obzira što nisu sigurni zašto li Muftija pravi korak nazad. Ali se nadam bar neko vreme da će im biti lakše barem psihološki” zaključio je Zukorlič.

Dudić je do sada prošao sve funkcije u mešihatu bio je zukorlićev zamenik, rektor internacionalnog univerziteta, medrese, dekan fakulteta za islamske studije.
Dudić je kazao da će učiniti sve da povereni emanet nosi u duhu božijeg zadovoljstva i da će činiti hizmet Islamu i muslimanima.
“Hizmet islamu i msulimanima činiću u koordinaciji sa sandžačkim i preševskim muftijom” Dudić je dodao da očekuje da država promeni svoj stav o muslimanima u srbiji.
Sead biberović iz NVO Urbanin kaže da Zukorlić “kako na mestu Muftije tako i na mestu političkog radnika te kandidata za predsednika Srbije svoj javni život duguje medijima i svom intentnzivnom pojavljivanju u medijima”.

Posle najave povlačenja predsednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Muamera Zukorlića sa ove funkcije, za sada je jedino izvesno da to ne znači i njegov nestanak iz verskog života, s obzirom na to da će biti i dalje muftija sandžački. Bekir Makić tvrdi da Zukorlić krši Ustav Islamske zajednice.

Magistar religijske pedagogije Bekir Makić, jedan od lidera inicijative za ujedinjenje islamskih zajednica i bivši funkcioner Zukorlićevog Mešihata IZuS, tvrdi za „Politiku” da inicijativa za ujedinjenje i pomirenje nije turska, niti bosanska, već potiče od ljudi koji su uposleni u islamskim zajednicama, a da su od Turske, Sarajeva i Beograda samo tražili podršku.

„Ne mislim uopšte da se Zukorlić povlači, već da pravi manevarski prostor za samo njemu znane buduće poteze. Izbori koji su zakazani za 4. januar su izbori za najboljeg Zukorlićevog poltrona, tako da će stanje ostati isto, jer će on u pozadini kontrolisati IZuS. Zukorlić je 2007. godine usvojio Ustav IZuS, koji je pravio prema sebi i sopstvenim interesima, a ne interesima islamske zajednice. Tim ustavom on se otcepio od islamske zajednice u BiH. Iako javno govori da je IZuS sastavni deo IZuBiH, to nije istina, jer ustav koji je Zukorlić usvojio govori drugačije“, napominje Makić.

Bivši Zukorlićev saradnik podseća da u ustavu IZuS iz 2007, u članu 63 piše

„Predsednik Mešihata je glavni muftija Islamske zajednice.” Pošto je Muamer Zukorlić glavni muftija, a odustaje od kandidature za predsednika Mešihata, on ovom odlukom krši ustav, dodaje Makić.

 

Na istom zasjedanju članovi Sabora jednoglasno su izabrali novi sastav Mešihata, kojeg čine: muftija dr. Mevlud ef. Dudić, muftija Muamer ef. Zukorlić, muftija Fikret ef. Limani, dr. Enes ef. Svraka, dr. Enver ef. Gicić, Rešad ef. Plojović, hfz. Abdurrahman ef. Kujević, Hajro ef. Tutić, hfz. Irfan ef. Malić, Ramiz ef. Hamidović, Fahrudin ef. Ćosović, Sevder ef. Bajrami, Sulejman ef. Fejzulahu i Fadil ef. Murati.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO