Utorak, 6 Decembra, 2022

Zukorlić i Zlikić se plaše jedinstva i prizivaju treću Islamsku zajednicu?

Iza nove struje stoji Bekir Makić, funkcioner Zukorlićeve Islamske zajednice, koji je nedavno suspendovan sa funkcija u IZuS koje je obavljao. Zajedno s grupom imama i vernika on je inicirao rad na ujedinjenju sa Rijasetom, koji predvodi Adem Zilkić. Prema saznanjima „Novosti“, iza ove akcije s potpisima je već stalo pedesetak imama i službenika donedavno vernih Zukorliću.

zilkic-i-zukorlic
Zukorlić i Zilkić – ima neka tajna veza

 

PODIŽU SE TENZIJE

POZIV na odbranu Islamske zajednice muftije Zukorlića u Bošnjačkoj demokratskoj zajednici tumače kao njegovo opiranje ideji ujedinjenja muslimana, koja je potekla od dela imama i veroučitelja.
– Zukorlić time podiže tenzije i izaziva haos, jer je to njegov metod rada – kaže Emir Elfić, narodni poslanik i prvi čovek BDZ. – On se poziva na autonomnost i IZuS od politike, iako i sam kao politički faktor radi protiv BDZ. Mi podržavamo jedinstvenu Islamsku zajednicu.

 

– O novim predlozima još nismo zvanično obavešteni. Međutim, plašim se da bi vaninstitucionalna inicijativa mogla da dovede do treće opcije, a ne do pomirenja – kaže Zilkić. – Jedino rešenje jeste da svi sednemo javno da razgovaramo, jer sve nezvanične radnje samo zbunjuju narod. Mi smo spremni za dijalog i to bez ikakvog uslovljavanja.

Da je Makićeva ideja o pomirenju samo maska za unutrašnji puč u cilju razbijanja IZuS, smatraju u Mešihatu, na čijem je čelu Muftija Zukorlić. Na to su reagovali osnivanjem Štaba za odbranu Islamske zajednice, koji predvodi drugi čovek Mešihata Rešad Plojović:

– Pomirenju se ne protivimo, ali samo ukoliko se uvažava jednakost i autonomiju Islamske zajednice u Srbiji – objašnjava Plojović.

– Cilj poslednje ideje o ujedinjenju jeste manipulacija ljudima i atak na Islamsku zajednicu. To će se završiti Makićevim približavanjem Zilkiću ili formiranjem treće islamske zajednice u Srbiji. Kakav god put da izaberu, mi ćemo sačuvati status i imovinu IZuS.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO