Zukorlić i Cerić izvršili PUČ na BANU

Novi Pazar – SANDŽAČKI muftija Muamer Zukorlić u četvrtak je ponovo “aktivirao” Bošnjačku akademiju nauka i umetnosti. Osnovana je pre dve godine u Novom Pazaru i tada je ova institucija, paralelna zvaničnoj Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, izazvala velika negodovanja. Po osnivanju je preseljena u Sarajevo, gde je u četvrtak održana druga sednica.

Diktatori
Diktatori

 

U međuvremenu se naukom nije ni bavila, bar sudeći po broju objavljenih naučnih radova, ali se zato Zukorlić, kaže naš izvor iz BANU, i te kako angažovao na prikupljanju novca za ovu instituciju od Bošnjaka u dijaspori i stranih donatora. Tako, je Zurkolić prikupio puno finansijskih sredstava a ona o kojima je pisao Sandžakhaber  su BKC Petnjica gde je postavljen samo kamen temeljac. Tražio je u ime BANU, ali taj novac se po pravilu gubio negde na putu do akademika, od kojih neki tvrde da nikada ni dinar nisu videli.

To je bio razlog što su mnogi akademici bili kivni i tražili da se ova institucija posveti nauci i umetnosti zbog čega je i osnovana, tražeći da je verski poglavari napuste. Kontraudarac je usledio u četvrtak, kada su Cerić i Zukorlić, bez sazivanja Skupštine BANU, inaugurisali nove akademike.

– Ne znam šta se dešavalo, jer ni ja, niti bilo ko drugi od osnivača nije bio pozvan – kaže za “Novosti” prof. dr Džemaludin Latić, jedan od osnivača BANU.

– Moja procena je da će Zukorlić i Cerić pokušati da prisvoje Akademiju, ali neće uspeti, jer su pri kraju i njihove karijere i manipulacije kojima se bave. Mogu da nas preglasaju jedino načinom svojstvenim Severnoj Koreji, ali ne i poštujući Statut i Skupštinu. Oni su razbili našu plemenitu ideju osnivanja umetničke i naučne istitucije, a sada je trenutak u kome BANU mora da se vrati na te početke ili će postati pravi zverinjak koji će služiti samo u političke svrhe.

BANU je osnovana 9. juna 2011. godine, a za prvog i još aktuelnog predsednika izabran je dr Fuad Muhić, za generalnog sekretara muftija Muamer Zukorlić, a za predsednika Senata dr Mustafa Cerić, koji se nedavno povukao sa funkcije. Sedište BANU odmah je iz Novog Pazara prebačeno u Sarajevo, a u Sandžaku BANU ništa nije radila, niti su je Bošnjaci doživljavali kao nešto ozbiljno i potrebno. Jedan deo bošnjačkih političara tvrdio je da se radi o projektu muftije Muamera Zukorlića koji će služiti za njegove dnevnopolitičke i lične svrhe i koji će imati isti status kao i druge od brojnih Zukorlićevih organizacija i institucija. Osim Zukorlića, član “prve postave” BANU iz Sandžaka je još samo akademski slikar iz Novog Pazara Mehmed Slezović..

Sandžački mediji nedavno su pod naslovom “Puč u Bošnjačkoj akademiji” tvrdili da bivši reis IZ BiH dr Mustafa Cerić i muftija Muamer Zukorlić planiraju potpuno preuzimanje BANU i da je iz tog razloga predsednik Senata dr Cerić nedavno podneo ostavku koju je obrazložio prezauzetošću u Svetskom bošnjačkom kongresu, da je na njegovo mesto 28. decembra prošle godine bez prisustva predsednika Fuada Muhića izabran dr Muhamed Filipović i da je za člana Senata izabran Asim Kurjak, naučnik iz Zagreba.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO