Znate li šta je, ustvari, hrkljuš? VIDEO

Jedan od izraza onomad rođenih u Top listi nadrealista, a koji se u jeziku udomaćio i opstao do danas, svakako je izraz ”hrkljuš”. Onaj koji ga je izmislio, a upućeniji kažu da je to bio Nele Karajlić, kažu da hrkljuš ustvari ne znači ništa. Ustvari, bolje je reći da tada ništa nije značio.

”Hrkljuš se igra tako što igrač, onaj lopta, ide od igrača do igrača i kruži ukrug i sve dok ne bude, onaj, dok neko, dok vođa ekipe ne podvikne hrkljuš”, neuspješno je govorio Zenit Đozić, pojašnjavajući dotad nepoznati haos od igre široj publici.

U jednom razgovoru mnogo godina poslije posljednje klape Dado Džihan pričao je o hrkljušu, iznoseći dotad nepoznatu istinu – hrkljuš je u međuvremenu postao je naziv za jedan tip bilijarske igre.

A kako je ustvari nastao hrkljuš?
”Nama su smiješno izgledale te narodne igre. Odlučili smo se da napravimo jedan novi skeč. Nele je rekao da taj novi sport treba da se zove hrkljuš. Kako je izgovorio tu riječ, svi smo popadali od smijeha”, prisjećao se mnogo godina poslije Boris Šiber, nadrealista.

I tako je ostao hrkljuš, baš kao što su ostale i još neke riječi prvi put zabilježene u najboljim skečevima ikada snimljenim ovdje.

Pklatovi, frbora, fenglanglo i… – hrkljuš. I mnoge druge riječi, tek tako nastale i nenadano opstale. Šta je za vas hrkljuš? Ima li ta riječ nekakvo značenje u vašoj svakodnevnici?

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO