Znaci koji ukazuju da možda imate delta soj

BATON RUŽ – Delta soj korona virusa može da ima simptome koji su blaži i obično se ne povezuju s kovidom, zbog čega neki ljudi mogu da zamene bolest sa sezonskim alergijama i ostalim, običnim virusima.

Zdravstveni zvaničnik američke države Luizijana DŽo Kanter izjavio je da delta ipak i dalje ima tipične simptome kao što su kašalj, povišena temperatura i kratak dah, ali dodaje da viđa sve više pacijenata s drugačijim simptomima kao što su upala sinusa, curenje nosa i bol u grlu.

Ovo su znaci da bi pacijent mogao da ima delta soj, rekao je Kanter za internet i radio platformu “Odasi”, a preneo list “Hil”.

“Možete imati relativno blage simptome, koje lako možete pomešati sa alergijama ili prehladom koju ste pokupili od deteta iz obdaništa. Ali, ako imate bilo kakve simptome, bez obzira na to koliko su blagi, čak i ako je samo bol u grlu ili curenje iz nosa, treba da se testirate i da ograničite kontakte dok vam ne stigne rezultat”, dodao je Kanter.

Prema istraživačima iz studije Zoe kovid, izrazito kijanje je takođe pokazatelj da osoba ima deltu.

“Naši podaci pokazuju da osobe koje su se vakcinisale, a onda bile pozitivne na kovid, verovatno će imati kijavicu kao simptom, u poređenju na osobe koje nisu primile vakcinu”, napisali su istraživači.

Jedan ekspert je rekao za CNN da pamučne maske ne mogu biti efikasne kao KN95 ili N95 maske u zaštiti od delta soja.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO