Značajno povećan broj nevakcinisane dece širom sveta

Oko 25 miliona dece širom sveta prošle godine nije vakcinisano protiv bolesti opasnih po život, objavili su Unicef i Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

„Ovo je kriza zdravlja dece. Agencija je saopštila da je 2021. godine fokus bio na vakcinaciji protiv kovida-19, kao i na ekonomskim temama i smanjivanju pritiska na zdravstvene sisteme, a sve to je omelo uobičajenu vakcinaciju protiv bolesti opasnih po život“, izjavio je viši specijalista za imunizaciju Unicefa Niklas Danijelson, prenosi Rojters.

Prema novim podacima koje su prikupile ove organizacije, to je dva miliona više nevakcinisane dece nego 2020. godine, kada je došlo do epidemije kovida-19, i šest miliona više nego pre pandemije 2019. godine, prenosi Rojters.

Unicef je saopštio da je procenat vakcinisane dece na nivou na kom je bio ranih 2000-ih, a stručnjaci su se uzalud nadali da će nakon prve godine epidemije on biti značajno viši.

Istraživanje se zasnivalo na podacima nacionalnih zdravstvenih ustanova 177 zemalja, a odnosilo se na imunizaciju protiv magarećeg kašlja, tetanusa i difterije.

Utvrđeno je da je procenat vakcinacije opao u svim regionima sveta i prošle godine je iznosio 81 odsto, što je za pet odsto manje nego pretprošle.

Broj dece koja nisu primila nijednu vakcinu između 2019. i 2021. godine porastao je za 37 odsto, sa 13 na 18 miliona, a u pitanju su uglavnom deca iz zemalja sa niskim i srednjim životnim standardom, pokazali su podaci, navodi Rojters.

Izbijanje mnogih bolesti se ne može sprečiti, ukoliko se protiv njih ne vakciniše više od 90 odsto dece, a poslednjih meseci došlo je do porasta broja obolelih od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinama, uključujući porast od 400 odsto kada su u pitanju morbile u Africi.

U 2021. godini, 24,7 miliona dece nije primilo prvu dozu vakcine protiv malih boginja, a još 14,7 miliona nije dobilo osnovnu drugu dozu, pokazuju podaci, prenosi Rojters.
Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO