Značaj ranog skrininga dojke i grlića materice

Projekat “Preventivne aktivnosti u oblasti reproduktivnog zdravlja žena” koji sprovodi novopazarski Dom zdravlja ima za cilj da  omogući bolje uslove rada lekarima i edukuje žene sa ovog područja o značaju skrininga. Cilj projekta je i da se poveća broj žena koje obavljaju ove preglede.

Mamografski pregledi preporučuju se od od 50. do 69. godine života , a skrining grlića materice od 25. do 65. godine života. O važnosti skrininga u emisiji DNK Radio televizije Novi Pazar govorila je načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena doktorka Mirsada Ličina. Ona je istakla da kada se karcinom otkrije kao već razvijen i tada krene sa lečenjem prognoza za izlečenje je loša. Ličina je dodala da je skrining važan kako bi se na vreme uočile promene koje mogu prethoditi bolesti.

“Kada govorimo o karcinomu dojke, potrebno je pet godina da on dostigne veličinu od jednog centimetra i bude manifestan i vidljiv. Za tih pet godina žena ima vremena da dođe bar jednom na mamografiju da bi se takva promena uočila”, objasnila je Ličina.

Ona je dodala da kod karcinoma grlića materice postoje atipične promene koje su vidljive kolposkopom pod uvećanjem od 40 puta.

“Nekada je potrebno i deset godina da ta promena razvije invazivni karcinom. Za tih deset godina žena ima vremena da bar jednom dođe i uradi kolposkopiju da bi se takva promena uočila na vreme. Danas je stvarno šteta da neko umre od karcinoma grlića, jer je to bolest koja se može otkriti na vreme”, ocenila je Ličina.

Ona je rekla da je to “jedini karcinom koji je poznat i čija se evolucija može: pratiti, na vreme uočiti i otkloniti svaki rizik da do bolesti dođe”.

Emisija DNK je na programu RTV Novi Pazar večeras u 21:30h.

(A.M.K.)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO