Najmanje četiri osobe su poginule, a jedna je teško povrijeđena kada se vozač minibusa zabio u pješake na trotoaru u gradu Londonu, u kanadskoj provinciji Ontario. Stradali su članove iste, muslimanske porodice, javlja agencija Anadolija.

Glasnogovornica londonske policije Sandasha Bough rekla je da se 20-godišnji vozač u nedjelju navečer minibusom zabio u ljude koji su šetali trotoarom na sjeverozapadu Londona.

Bough je navela da su tri odrasle osobe i tinejdžer umrli na mjestu incidenta, a jedno dijete je s ozbiljnim povredama prebačeno u bolnicu.

“Vjerujemo da su žrtve bile meta u ovom napadu zbog svog islamskog uvjerenja”, izjavio je šef londonske policije Steve Williams

Napad bio planiran
Istaknuvši da smatraju da je napad bio namjerni čin, Williams je smrt četiri člana iste porodice opisao kao “strašan gubitak” i pozvao građane koji imaju informacije o napadu da pozovu zvaničnike.

“Imamo dokaza da je djelovao sa predumišljajem i planirano, motivisan mržnjom. Vjerujemo da su žrtve bile ciljane zato što su mislimani”, rekao je i Paul Waight, policijski istražitelj, prenijela je agencija Beta pozivajući se na AFP.

Policija je objavila da je cesta Hyde Park, gdje se dogodio incident, zatvorena za saobraćaj i da su na tom području poduzete sigurnosne mjere.

Navedeno je da je 20-godišnji vozač, koji je pobjegao nakon incidenta, uhvaćen i priveden, a identifikovan je kao Nathaniel Veltman.

Aljazeera Balkans