Naslovna Vijesti Zliočinac Krajišnik na Palama dočekan sa slikama Radovana Karadžića foto – video

Zliočinac Krajišnik na Palama dočekan sa slikama Radovana Karadžića foto – video

Bivši lider bosanskih Srba Momčilo Krajišnik pušten je na slobodu nakon odslužene dvije trećine zatvorske kazne od 20 godina

docek pale
slika Radovana Karadžića na dočeku Krajišnika

Krajišnik je u petak poslije podne, preko Beograda i Banje Luke, helikopterom Vlade Republike Srpske, prebačen na Pale.

Opštinske vlasti su organizirale doček na najvećem trgu. Pale su dočekale čovjeka koji je za većinu njih heroj, izvijestio je sa Pala Stefan Goranović, novinar Al Jazeere.

Veliki je to prelaz za njega, ali i za njegove sugrađane. Za većinu je ovo veliki dan, jer mnogi smatraju da im je upravo Krajišnik skrojio RS.

“Drago mi je da se slikam pored predsjednika našega. Bivšoga, a moguće da bude i ubuduće”, kazala je Milka Vuković, stanovnica Pala.

Njen sugrađanin Milan Rašević smatra da Krajišnika treba dočekati te da je Krajišnik, “na kraju krajeva, opet srpski heroj”.

“Ovaj današnji dan za mene znači, ne znam kako da vam kažem, rođendan, jedno veselje, radost, stvarno”, kazala je Branka Pavićević, stanovnica Pala.

Akter rata

“Narod smatra, i Srpska demokratska stranka (SDS) smatra da je on jedan od ljudi koji će biti ocijenjeni u istoriji RS-a kao pozitivni. Čovjek je koji je dao puno za stvaranje RS-a i zato što je on ležao u zatvoru u Hagu zbog RS-a. On nije zbog ličnih razloga bio tamo”, ocijenio je Miodrag Kovačević, načelnik Opštine Pale.

Krajišnik je jedan od glavnih aktera rata i dio je ratnog rukovodstva bosanskih Srba. Zajedno s Radovanom Karadžićem, kojem traje suđenje u Hagu za genocid i ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, osnovao je SDS. Bio je njegova desna ruka tokom većeg dijela rata.

“Mi želimo da budemo jasni: Srbi nikada neće prihvatiti Bosnu i Hercegovinu kao državu. I mi smatramo da svi oni koji zagovaraju Bosnu i Hercegovinu kao državu, oni, ustvari, da li prećutno, da li javno, podržavaju ratnu opciju”, kazao je Krajišnik 1994. godine.

Krajišnik je nakon rata zapravo potpuno zamijenio Karadžića, nakon što je ovaj bio optužen za ratne zločine. Uprkos tome što je bio žestoki protivnik Bosne i Hercegovine, bio je poslijeratni član Predsjedništva države.

Krajišnik je u augustu 1996. godine rekao: “Mi vam nudimo slobodnu srpsku državu, povezanu sa Srbijom i Crnom Gorom, onoliko koliko po Daytonu možemo, i povezanu sa muslimansko-hrvatskom federacijom onoliko koliko po Daytonu moramo.”

Uhapšen je 3. aprila 2000. godine na Palama. Četiri dana kasnije, po svim tačkama optužnice za progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, deportacije, nehumana djela, izjasnio se da nije kriv.

Dugogodišnja kazna

Prvostepeno je 2006. osuđen na 27 godina zatvora, da bi mu Žalbeno vijeće ICTY-a kasnije smanjilo kaznu na 20 godina. Nakon odslužene dvije trećine kazne, u petak se vraća se u Bosnu i Hercegovinu. Ali, šta poslije?, pitaju se mnogi.

“Vrata politike širom su otvorena za Momčila Krajišnika, ali niko sa sigurnošću ne može da zna hoće li se politički aktivirati. Ipak, činjenica je da će se uključiti u porodični biznis na benzinskoj pumpi na ulazu u grad”, izvijestio je Goranović.

Miloš Krajišnik, sin Momčila Krajišnika, kaže da je kancelarija za njegovog oca spremna, ali ne zna hoće li se na bilo koji način baviti politikom.

“Šta da vam kažem, očekujem oca da se vrati, kao otac, normalno, on je nosilac nekog našeg privatnog posla. Normalno, kao privatni posao, tu ćemo radit’, funkcionisat’ po tom principu”, rekao je Miloš Krajišnik.

Različiti stavovi

Na Palama građani dočekuju heroja i slobodnog čovjeka, a u mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine čeka se osuđenik za ratne zločine.

Stanovnik Sarajeva Ramiz Džafo je o oslobađanju Krajišnika rekao: “Kako, ne bi ga nikad pustio, pa on je bio glavni koji je komandovao, i sad ga oni puste. Taj Hag, on ovako gleda kroz prste.”

“Pravda neće biti nikad zadovoljena, za djela koja su se učinila na ovim prostorima, to su planetarni razmjeri”, stav je Fuada Fišekovića.

Ediba Kalkan iz Sarajeva je rekla: “Žalosno, žalosno, žalosno… Koliko nas je ostalo bez djece, bez muževa, roditelja, moj muž je poginuo od granate, srce mu je puklo, nije mogao vjerovati da će se narod rastaviti.”

“Smatram da su suviše blage koje oni dobivaju, a posebno kada budu pušteni na slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne, to je žalosno, ali ako nešto ima, pozitivno je da je on ipak osuđen za to”, rekao je stanovnika Sarajeva Ahmed Šatara.

Strašne nacionalističke poruke na dočeku Momčila Krajišnika na Palama!

PALE – Uz uzvike ”Momo, Srbine” i zvuke koračnice ”Marš na Drinu” prvi predsjednik Skupštine Republike Srpske (RS) i haški osuđenik Momčilo Krajišnik pojavio večeras bini na šetalištu Promenada na Palama gdje mu je Opštinski odbor Srpske …

… demokratske stranke (SDS), čiji bio funkcioner, priredio svečani doček, izvještavaju reporteri agencije Anadolija (AA).

Na svečanom dočeku okupilo se više od tri hiljade osoba iz svih dijelova bh. entiteta RS. Prisutni su bili Srbi sa Pala, iz Sokoca, Višegrada, Foče, Šekovića, Trebinja, Istočnog Sarajeva, a među njima i brojni studenti iz RS-a koje su studentske asocijacije dan ranije pozvale na taj skup.

Uz srpske trobojke,  četničku ikonografiju i uzdignuta tri prsta, prisutni na dočeku Krajišnika na Palama nose transparente: ”Krajišnik – sin srpskog naroda”, ”Stop haškom teroru”, ”Dobrodošao”, ”Radojičiću, stigla ti je zamjena”… Na samom ulazu na Pale stoji napis: ”Dobrodošao, predsjedniče”.

Reporteri AA javljadju da je dio okupljenih je pjevao: ”Biće opet pakao, biće ludnica, evo idu četnici sa fočanskih ulica” i druge nacionalističke pjesme.

”Živjela RS. Živjela Srbija”, kazao je Krajišnik, uz poruku da ”nema nigdje Republike kao naše”.

On je najavio da će do kraja ove ili početkom naredne godine zatražiti reviziju presude kojom je proglašen kriv za ratne zločine. Tvrdi da ima nove dokaze koje je sakupljao tokom 13 i po godina zatvora i da ”hoće pravdu”. Obavezao je svoju djecu, a i unuke, da se bore za, kako je rekao, istinu ”koja mora izaći na vidjelo”.

Pozvao je srpski narod da gaji kult rada i patriotizma, ali ne patriotizma zasnovanog na mržnji.

”Pružimo ruku svakom ko želi pomirenje. Nema pomirenja na raznim izvinjavanjima. Umjesto izvinjenja svi mi trebamo oprostiti zlo koje nam je učinjeno, a i zamoliti druge da nama oproste zlo koje smo učinili… Ne smijemo imati mržnje u svojim dušama… Samo tako će RS opstati”, kazao je Krajišnik koji je više puta prekidan povicima ”Momo, Srbine” i ”Momo, vojvodo”.

Krajišnik je istakao da ni u snu nije mogao da zamisli ovakav doček i da mu je ”ovo najdraži trenutak u životu”.

Rekao je da ”danas u slobodi imamo svoju RS”.

”Velika je stvar čuvati državu… Ko nema države, taj nema perspektive. Perspektive imaju jedan narod i država koji imaki omladinu koja stasava”, poručio je Krajišnik.

U zapaljivom govoru predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da su građani RS došli da odaju poštovanje Momčilu Krajišniku, ali ne samo njemu već i ”Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću čiji je grijeh stvaranje RS”.

Ništa ne može da uzdrma RS, kazao je Bosić, ni oluje, a ni NATO bombardiranja, provukavši da će RS sigurno dočekati svoj konačni cilj.

Prema njegovim riječima Haški tribunal i ”mali Haški tribunal” u Sarajevu ne smiju ”našu djecu učiti da su oni koji su stvarali RS zločinci”.

Kazao je da RS ”pruža ruku svima da više ne bude ratova ovdje”.

Bivši predsjednik Srpske autonomne oblasti (SAO) Hercegovina, član prvog saziva Narodne skupštine (RS) i ratni načelnik Trebinja Božidar Vučurević, uz pozdrav ”Pomoz Bog, Bog to pomogao”, rekao je da je Momčilo Krajišnik u RS ugradio ogroman kamen temeljac. Nazvao ga je mučenim sinom srpskog naroda.

”Znam da si veliki mučenik, ali nemoj zaboraviti da su svi srpski sveci mučenici”, kazao je u svom stilu Vučurević.

Dodao je da je uspostava srpske države s druge strane Drine ”strašno koštala i da to dugo traje”.

”Da bi to sačuvalo, treba nam gospodo pameti,sloge i ljubavi. Samo tako možemo sačuvati RS”, kazao je Vučerević, ističući da je BiH nefunkcionala i siromašna zemlja. Kritizirao je srpsku neslogu.

Na skupu se više puta moglo čuti da je Krajišnik mučenik i da je ”na pravdi Boga bio zatvoren”. Pozvan je da, kada se odmori, ”preuzme karte u svoje ruke”.

Miodrag Kovačević, predsjednik Opštinskog odbora SDS-a poželio je Krajišniku dobrodošlicu u RS.

”Pravda je spora, ali dostižna. Momčilo Krajišnik je pobijedio u Hagu, ali mi moramo da pobijedim ovdje”, rekao je Kovačević.

Naše je opredjeljenje za očuvanje RS, kazao je Kovačević, jako je kao što je bilo vaše kad ste ju stvarali.

Izvor: Al Jazeera

 

 

Exit mobile version