Zimnica još nije gotova a paprika sve skuplja

Na novopazarskoj pijaci, iako je pijačni dan, zatekli smo više prodavaca nego kupaca. Ponuda na tezgama bila je bogata ali se, kako kažu, kupuje samo ono što je neophodno. Kupci koji su obiliazili pijacu ovog sunčanog dana imali su zamerke na cene.

 Sezona spremanja zimnice, prema rečima prodavaca, skoro pa je završena, ali ima još uvek onih koji tek sada počinju sa spremanjem. Kako su nam domaćice, koje smo zatekle na pijaci, kazale ovako toplo vreme nije dobro za zinmnicu.  

 Vredne domaćice koje su i ovog pijačnog dana obilazile tezge složile su se da je ponuda dobra ali su imale velike zamerke na cene. Poslednji sunčani dani u oktobru koriste se da se napravi još koja tegla ajvara ili turšije.

 Prodaja kako namirnica za zimnicu tako i voća različita je od tezge do tezge. Kod nekih je prodaja bolja dok kod nekih skoro da i nema kupaca.

 “Kod mene prodaja ide dobro. Najviše se prodaje paprika. Ali uzima se i voće. Takođe zbog trenutne situacije dobro se prodaje đumbir i med kao i beli luk”, kazao je prodavac Hivzo Salković.

 “Godišnje doba je takvo da paprika, ona najbolja, prolazi tako i da spremanje zimnice se privodi kraju. Još po neko uzima kao dopunu po dva ili tri kilograma. Sada je cena paprika počela da skače tako da samo ko mora uzima”, kazao je prodavac Safet Demirović

 Iako nije novi proizvod na pijačnoj tržnici, pripremljena zimnica postaje sve primamljivija mlađim domaćicama, ali i onima koje u stanu nemaju uslova da spremaju, niti da skladište veće količine svojih proizvoda. Rešenje za njih je pripremljena zimnica, kažu prodavci, koji već nekoliko godina unazad postepeno plasiraju domaću zimnicu.

Spremljena zimnica može se kupovati tokom cele zime, a prodavci tvrde je pripremljena po tradicionalnoj recepturi. Gotova zimnica je, kažu, i isplatljivija.

A. Ademović

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO