Srijeda, 6 Jula, 2022
NaslovnaSandžakNovi PazarZilkić spreman da napusti Srbiju ukoliko bi to bila garancija ujedinjenja islamske...

Zilkić spreman da napusti Srbiju ukoliko bi to bila garancija ujedinjenja islamske zajednice.

Zilkic Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić pozvao je muftiju Mešihata IZuS Muamera Zukorlića na razgovor kako bi rešili sva sporna pitanja.

Zilkić je rekao da čvrsto veruje da je mir između dve islamske zajednice nadohvat ruke.

Zilkić je listu “Danas” izjavio da se Zukorlićem nije sreo od decembra 2006. godine i da to smatra svojom velikom greškom.

“Svako traganje za rešavanjem problema, bez učešća dve upravljačke strukture – Mešihata i Rijaseta, nije moguće. Toga sam svestan, a trebalo bi i on da bude. I ovu priliku koristim da ga pozovem da sednemo i da sva sporna pitanja rešimo na islamski način”, kazao je Zilkić.

On je dodao da bi čak bio spreman da napusti Srbiju ukoliko bi to bila garancija ujedinjenja islamske zajednice.

Zilkić je istakao da je Zukorliću u više navrata slao pozive na razgovor, ali da nijednom nije dobio odgovor.

Ovrćući se na peticiju o pomirenju koje su potpisali pojedini članovi obe islamske zajednice, Zilkić je rekao da je ta inicijativa ne doprinosi ni pomirenju, ni ujedinjenju.

“Oni ne teže ujedinjenju, nego potiranju obe islamske zajednice. Radi se o interesnoj grupi koja je zacrtala svoje ciljeve da ovlada islamskom zajednicom na nekonvencionalan način, rušilačkim poduhvatima. Zbog toga se sve njihove aktivnosti dešavaju u tajnosti i, čak, izvan granica ove zemlje”, rekao je Zilkić.

Te interesne grupe vođene su, kako smatra, inicijativom iz Turske, samo što je prethodnu inicijativu vodila zvanična diplomatija te drzave, a sada je to prepušteno zvaničnim verskim institucijama.

“U odnosu na prethodnu inicijativu, nema ništa novo, samo je način izvođenja drugačiji. Svako mešanje sa strane, da li dolazilo iz Turske ili Sarajeva, ukoliko nije institucionalno i nema jednak pristup obema opcijama, ne forsirajući bilo koga u razgovorima, nije dobro”, smatra Zilkić.

Izvor : Danas.rs

RELATED ARTICLES

8 KOMENTARA

  1. Jes hoće iz zemlje, vraga bi on, al su mu obećaju da bira posao kojim će se baviti, samo da se rasformira ta paravjerska tvorevina, pa čak i diplomatiju ako želi. Njemu futu se svidjela diplomatija pa je već od sada najavljuje, ne može da je čeka, a dijete koje mu se skoluje u Turskoj na diplomatiji će da ustoljiči na babovo mjesto kada završi. Ah slatka li je ta fotelja i para grom je uništio 🙂

  2. Ma vise sam puko i na Zilkica i Zukorlica i Makica….
    Zasto opstaju i Zukorlic i Zilkic, pa upravo zato sto su Makic, Hasanovic, Sacirovic, Halitovic… ovakvi kakvi jesu. Sta kojeg vraga sute, zasto se ne oglasavaju, koji im je… Zar cekaju da ih neko iz Istanbula ili sarajeva ili Beograda ustolici, NIKAD! Znaj Makicu i ostala cijenejna Ulemo kojoj je stalo do Jedinstva, a ja iskreno vjerujem da jeste, ako nastavite ovako inferiorno da se ponasate i da cekate neki carobni stapic, narod ce dic ruke od vas i okrenuti vam ledja.Za slobodu i jedinstvo se “krvari” Ulemo, a ako niste znali, time vas i Allah dz.s. duzi!!!!

  3. Bravo Ademe , ovo je vas rad tvoj i tvojeg kolege manjeg ranga . On je Muftija a ti si ipak Reis. Samo se vi cirkuzajte sa ovim Narodom. Samo dok ne prevrsite pa vas obojicu vratimo Govnjavom motkom da čuvate Ovce i Krave. Sram vas obojicu bilo nijedan ni drugi ni Insafa ni Merhameta nemate igrati se a uz to i velike pare kasirate.

  4. ti zilkicu si puk'o. sad priznaješ mešihat. a ti si demek neki rijaset. kad si ga ti gurnuo muftiji da bi se popeo bilo ti je lijepo… a sad kad treba tebi da ga gurnu da bi se neko drugi popeo… sad ti ne valja… zlo radit a dobru se nadat… kojom logikom…

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO