Naslovna Sandžak Novi Pazar Zilkić: Sa žaljenjem sam primio vijest da Dudić neće da razgovaramo o...

Zilkić: Sa žaljenjem sam primio vijest da Dudić neće da razgovaramo o pomirenju, Kavazović i Trnava nisu strani faktori!

Rijaset Islamske zajednice, i reisul-ulema lično, sa žaljenjem je primio vijest da je muftija dr Mevlud ef. Dudić odbio primiti pismo reisul-uleme Adema ef. Zilkića kojim ga poziva na razgovore o ujedinjenju islamskih zajednica objavljeno je na sajtu Islamske zajednice Srbije koju predvodi Adem Zilkić.

Iako smo očekivali odgovorniji pristup i potpunu posvećenost rješavanju problema, ovakav čin muftije Dudića nije nas pokolebao da i dalje punim kapacitetom nastavimo pozivati jedinstvu u kojem je snaga ummeta ne samo nas muslimana u Srbiji. Rijaset ne sačinjavaju samo imami koji su osnivači sandžačkog Mešihata 1993. godine, već veliki broj novih kadrova, tri medrese u Sandžaku, sedam obdaništa, Fakultet islamskih nauka, škole Kur’ana, drugi organi i ustanove i, ono najbitnije, džemati.

dokument

Islamska zajednica Srbije čvrsto je posvećena postizanju jedinstva i prevazilaženju dosadašnjeg stanja.

Namjera nam je najiskrenija. Uostalom, u svom dosadašnjem djelovanju Rijaset je dokazao tolerantnost i otvorenost. Uvijek smo zagovarali očuvanje rodbinskih, komšijskih i, uopšte dobrih međuljudskih odnosa, počev od selamljenja, preko otvorenosti džamija za obavljanje vjerskih usluga, za imame i za sve ljude, do izražavanja poštovanja i obilaženja hadžija koji nisu obavljali hadž u našoj organizaciji.

Ukoliko do jedinstva ne dođe na institucionalan način, nastavićemo ga promovirati kroz pomiriteljsko djelovanje i kroz razgovore sa pojedinim kompetentnim subjektima, ali odustati nećemo.

Za nas reisul-ulema Husein ef. Kavazović i mutija Naim ef. Trnava nisu strani faktori već ljudi koji imaju kapaciteta i islamsku svijest da je mir i ujedinjenje na ovom prostoru prijeko potrebno.

Naš odnos prema ovom krucijalnom pitanju za muslimane ne može biti determiniran aktuelnim političkim predizbornim dešavanjima već obavezom da svoje djelovanje i življenje uskladimo sa Kur’anom i sunnetom.

Exit mobile version