Zilkić: IZS spremna na pomirenje, bez političkih faktora

NOVI PAZAR – Islamska zajednica Srbije spremna je za razgovor, pomirenje i ujedinjenja unutar te verske zajednice, izjavio je danas Tanjugu reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić povodom poziva muftije Muamera Zukorlića lideru SDA Sandžaka Sulejmanu Ugljaninu i ministru u Vladi Srbije Rasimu Ljajiću da tome daju svoj doprinos.

Zilkić, međutim, smatra da je pitanje pomirenja i ujedinjenja unutar Islamske zajednice pitanje vernika i da se drugi faktori tu ne mogu mešati.

“Mislim na političke faktore. Ni politički faktor ni nacionalni element ne može da bude tu umešan iz razloga što je islamska zajednica višenacionalna. Odnosno sedam nacionalnih zajednica čine članstvo islamske zajednice. Ne mogu samo Bošnjaci odlučivati i oni pregovarati kao političari ili nosioci nacionalnih institucija o jedinstvu islamske zajednice”, rekao je Zilkić.

Napomenuo je i da je Islamska zajednica Srbije na čijem je čelu spremna da u svakom momentu, bez ikakvih prethodnih uslova, sedne i razgovara po svim pitanjima, s tim da je to, kako je rekao, stvar vernika i službenika i rukovodstva Islamske zajednice.
“Oni treba da razgovaraju i da nađu zajednički jezik”, rekao je Zilkić.

Muftija Zukorlić pozvao je u petak Ugljanina i Ljajića da daju svoj doprinos jedinstvu Islamske zajednice, istakavši da je to važno, a još važnije od toga je, kako je rekao, ozdravljenje bošnjačke nacije na ovom prostoru.

Ocenivši da je došao trenutak za otvaranje nove stranice, Zukorlić je izrazio spremnost da maksimalno tome i sam doprinese.

Iako je, kako je rekao, poslednjih godina pretrpeo puno uvreda, spreman je da sve stavi po strani i “pruži ruku Ugljaninu i Ljajiću” i započne pregovore.

Ugljanin je ranije negirao da je sa Zukorlićem razgovarao o ujedinjenju unutar Islamske zajednice.
“Nikada konkretno nismo razgovarali o jedinstvu Islamske zajednice, nego smo pokrenuli inicijativu da vođe iz dve suprotstavljene zajednice uključimo u rad BNV i da za istim stolom reše to pitanje. Nadam se da će se ti lideri naći na izbornim listama i da će konačno početi razgovor”, rekao je tada Ugljanin.

Zukorlić, međutim, tvrdi da se dva puta sastao sa Ugljaninom na Internacionalnom univerzitetu, kao i da je lider SAD Sandžaka na temu ujedinjenja Islamske zajednice jednom razgovaro i sa predsednikom Mešihata Mevuldom Dudićem.

Portal Sandžakpreš, blizak Zukorliću, objavio je ranije četiri uslova za normalizaciju odnosa Islamske zajednice i SDA Sandžaka.

Prvi je da Ugljanin javno podrži Zukorlićevu Islamsku zajednicu sa duhovnim sedištem u Sarajevu, drugi da lider SDA javno zatraži od Zilkića da se odrekne titule vrhovnog poglavara IZS sa administrativnim centrom u Beogradu, a treći da Ugljanin javno pozove sve imame koji su napustili IZ da se bez posledica vrate u sistem te verske zajednice.

Četvrti uslov je da Ugljanin javno pozove sve svoje funkcionere i aktiviste da uskrate podršku paralelnoj “islamskoj zajednici” i podrže jedinstvenu islamsku zajednicu sa administrativnim centrom u Novom Pazaru.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO