Zijad Turković odbio da se izjasni o krivici

Zijad Turković, vođa zločinačke organizacije koji je pravomoćno osuđen na 40 godina robije, odbio je jučer u Općinskom sudu u Sarajevu da se izjasni o krivici. Turković je, naime, optužen da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti na štetu A. R.
Uvid u dokaze
– Nisu ispunjeni uvjeti i ne želim da se izjasnim – kazao je Turković.
Sudiji Slobodanu Nastiću tako nije preostalo ništa drugo nego da po službenoj dužnosti sačini zapisnik, u kojem se navodi da je optuženi negirao krivicu za djelo koje mu se stavlja na teret. U skladu s tim, predmet će ići na suđenje.
Ifet Feraget, branilac optuženog, kao i Turković, uputili su jučer niz prigovora. Oni smatraju da se ročište za izjašnjavanje o krivici treba održati u sudnici koja ima opremu za audiosnimanje. Osim navedenog, Feraget smatra da nije imao uvid u tužilački spis, odnosno u dokaze Tužilaštva.
Sudija Nastić kazao je da se snimanje mora vršiti isključivo u slučaju kada je oštećeni maloljetnik. Pojasnio je da nije nužno da se ročište za izjašnjavanje o krivici snima audio nego glavni pretresi. Osim navedenog, sudija Nastić rekao je i da nije nužno ni da branilac ima uvid u tužilački spis, a napomenuo je da je optuženi primio optužnicu još prije sedam mjeseci. Nastić je dodao i to da je već ranije donio rješenja na iste prigovore.
Prema navodima iz optužnice, koja je podignuta 28. avgusta prošle godine, Turković je u SMS-ovima koje je slao 21. aprila prošle godine, eksplicitno koristio riječi: “Tika, taka… Tika, taka…”, u prvoj poruci, a u drugoj je napisao: “…još malo je ostalo. Pokopno društvo.”
Pronađen mobitel
Na osnovu naredbe Općinskog suda u Sarajevu, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, uz prisustvo ovlaštenih zavodskih službenika, izvršili su pretres pritvorske jedinice Suda BiH, gdje je tada boravio Zijad Turković. Policajci su pronašli mobitel sa SIM karticom, koji je oduzet.
Turković je, inače, jučer, uz jake mjere Sudske policije, naoružane dugim cijevima, dovezen iz Kazneno-popravnog zavoda u Zenici, gdje trenutno izdržava 40-godišnju robiju.
Drugi procesi i presude
Protiv Zijada Turkovića u Općinskom sudu u Sarajevu trenutno se vodi još jedan ponovljeni postupak. On se tereti da je od svog bivšeg zeta Safeta Camića, koji je bio oženjen njegovom sestrom Muneverom, iznudio sprat kuće u sarajevskom naselju Bistrik. Turković je već osuđen na 40 godina robije zbog svirepih ubistava, međunarodne trgovine heroinom i kokainom, pljačke 2,5 miliona KM sa Sarajevskog aerodroma i drugih krivičnih djela. 
U međuvremenu je u Sudu BiH osuđen uvjetno na sedam mjeseci zatvora, s rokom kušnje od dvije godine, jer je 10. juna 2014. godine, ogrnut zastavom s ljiljanima, pokušao ući u prostoriju koju koriste ostali pritvorenici, ali je spriječen, nakon čega je verbalno napao pritvorske čuvare te šakom udario Nemanju Bjelicu, komandira smjene pritvorske jedinice. Ova presuda rezultat je sporazuma koji je optuženi sklopio s Tužilaštvom.
Autor: A. KAPO

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO