Naslovna Vijesti Zijad Turković jedan od 70 svjedoka na suđenju Keljmendiju na Kosovu

Zijad Turković jedan od 70 svjedoka na suđenju Keljmendiju na Kosovu

Na suđenju Naseru Keljmendiju, koje je jučer počelo u prištinskom sudu, pojavit će se 70 svjedoka, a jedan od njih bit će i Zijad Turković, osuđen na 45 zatvora.

Kako javlja prištinski list Koha Ditore, od 70 svjedoka troje su Keljmendijevi saradnici u kriminalnim radnjama, uključujući i međunarodnu trgovinu drogom i ubistva.

Tužilac Andrew Hughs je na početku suđenja pročitao optužnicu koja se sastoji od devet tačaka. Tužilaštvo tereti Keljmendija da je rukovodio velikom kriminalnom grupom čiji je član bio i bivši ministar odbrane BiH Fahrudin Radončić.

Keljmendija se tereti i za teško ubistvo Ramiza Delalića Ćele u Sarajevu 2007. godine, te za kupovinu, posjedovanje ili neovlaštenu proizvodnju opasnih narkotika i psihoterapijskih supstanci, uključujući heroin i tablete ekstazija.

Keljmendija je 6. maja 2013. godine uhapsila kosovska policija na osnovu međunarodne potjernice, koju su izdale bh. vlasti i od tada se nalazi u pritvoru na Kosovu.

Keljmendi se nalazi na “crnoj listi” SAD i potjernici Interpola, na kojoj je označen kao jedan od najopasnijih narkodilera na Balkanu. BiH Keljmendija tereti za organizovanje ubistva Delalića u Sarajevu 2007. godine.

Exit mobile version