Zijad Turković jedan od 70 svjedoka na suđenju Keljmendiju na Kosovu

Na suđenju Naseru Keljmendiju, koje je jučer počelo u prištinskom sudu, pojavit će se 70 svjedoka, a jedan od njih bit će i Zijad Turković, osuđen na 45 zatvora.

Kako javlja prištinski list Koha Ditore, od 70 svjedoka troje su Keljmendijevi saradnici u kriminalnim radnjama, uključujući i međunarodnu trgovinu drogom i ubistva.

Tužilac Andrew Hughs je na početku suđenja pročitao optužnicu koja se sastoji od devet tačaka. Tužilaštvo tereti Keljmendija da je rukovodio velikom kriminalnom grupom čiji je član bio i bivši ministar odbrane BiH Fahrudin Radončić.

Keljmendija se tereti i za teško ubistvo Ramiza Delalića Ćele u Sarajevu 2007. godine, te za kupovinu, posjedovanje ili neovlaštenu proizvodnju opasnih narkotika i psihoterapijskih supstanci, uključujući heroin i tablete ekstazija.

Keljmendija je 6. maja 2013. godine uhapsila kosovska policija na osnovu međunarodne potjernice, koju su izdale bh. vlasti i od tada se nalazi u pritvoru na Kosovu.

Keljmendi se nalazi na “crnoj listi” SAD i potjernici Interpola, na kojoj je označen kao jedan od najopasnijih narkodilera na Balkanu. BiH Keljmendija tereti za organizovanje ubistva Delalića u Sarajevu 2007. godine.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO