Žene brojnije žrtve korona virusa

RIM – Dražavni institut za penziono i socijalno osiguranje objavio je, pred 8.mart, statističke podatke koji pokazuju da su žene mnogo više pogođene pandemijom kovida19, nego muškaraci.

Od ukupno 147 hiljada prijavljenih slučajeva bolovanja koje je primio Institut do 31 decembra prošle godine, 70 odsto su bile žene koje su se inficiarle na radnom mestu.

Ovaj podatak je upravo suprotan činjenici da u nesrećama na radnom mestu, već godinama, veliku većinu čine muškarci.

Profesionalno najviše zaraženih na radnom mestu bilo je među medicinsko-sanitarnim osobljem, a među njima na prvom mestu 87 odsto, su medicinske sestre.

Slede žene fizioterapeuti, pomoćno osoblje u zdravstvenim ustanovama, a 6 odsto prijavljenih slučajeva bolovanja zbog zaraze su bile žene lekari.

Medicinske sestre, kao profesija, su bile i najbrojnije žrtve, one su 70 odsto, ukupnih smrtnih slučajeva od korona virusa. Prosećna starost žrtava je 46 godina.

Institut za socijalno osiguranje dao je i objašnjenje kako postupati prema medicinskom osoblju koje odbije da se vakciniše, a nakon toga se zarazi od kovida19.

U takvim slučajevima osiguraniku se priznaje pravo na bolovanje, ali ne i mogućnost da naplati odštetu zbog toga što se zarazio na radnom mestu.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO