Naslovna Svijet Turska Zemljotresi u Turskoj izazvali direktnu štetu od 34,2 milijarde dolara

Zemljotresi u Turskoj izazvali direktnu štetu od 34,2 milijarde dolara

zemljotresi-u-turskoj-izazvali-direktnu-stetu-od-34,2-milijarde-dolara

VAŠINGTON – Dva velika zemljotresa koja su pogodila Tursku 6. februara izazvala su oko 34,2 milijarde dolara direktne fizičke štete, ali ukupni troškovi rekonstrukcije i oporavka sa kojima se zemlja suočava mogli bi biti duplo veći, saopštila je danas Svetska banka.

Banka procenjuje da su zemljotresi takođe umanjili za najmanje pola procentnog poena prognozirani rast bruto domaćeg proizvoda Turske od 3,5 odsto do 4 odsto u 2023. godini, prenosi Rojters.

Situacija u takođe zemljotresima pogođenoj Siriji bila je ”katastrofalna”, ocenila je potpredsednica Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju, Ana Bjerde, i dodala da će Banka sutra objaviti zasebnu procenu štete za Siriju.

Bjerde je rekla da je početna brza procena štete za Tursku od 34,2 milijarde dolara bila ekvivalentna oko 4 odsto njene ekonomske proizvodnje u 2021. godini, ali to ne uključuje indirektne ili sekundarne uticaje na rast njene ekonomije, ili poslednji zemljotres od pre nedelju dana.

”Naše iskustvo govori da potrebe za rekonstrukcijom mogu biti čak dva do tri puta veće od procenjene direktne fizičke štete”, rekla je ona.

Zemljotres od 6. februara jačine 7,8 i 7,5 stepeni Rihterove skale, najsmrtonosniji u istoriji moderne Turske, usmrtio je više od 44.300 ljudi, podseća Rojters.

U izveštaju banke o globalnoj brzoj proceni štete nakon katastrofe, procenjuje se da je 1,25 miliona ljudi ostalo bez krova nad glavom zbog oštećenja domova ili njihovog potpunog kolapsa.

Svetska banka je Turskoj obezbedila hitnu pomoć od 780 miliona dolara iz dva postojeća projekta u Turskoj, kao i milijardu dolara u novom projektu hitnog oporavka.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version