Zemlje regina beleže dalji rast novozaražnih

BEOGRAD – Prema poslednjim presecima epidemiloške situacije zemlje regiona beleže dalji porast broja novozaraženih i hospitalizovanih od korona virusa, a direktor slovenačkog Nacionalnog instituta za javno zdravlje Milan Krek nije isključio mogućnost ponovnog zatvaranja države, ukoliko bude potrebno.

Hrvatski Jadran je na danas ažuriranoj evropskoj karti i dalje u narandžastoj boji, kao i Grad Zagreb. U poslednja 24 sata u toj zemlji je registrovan novi rast sa 333 novozaražene osobe, što je broj aktivnih slučajeva povećalo na 1.552 osobe. Prijavljene su tri preminule osobe, a od početka epidemije čak 8.278 preminulih. Testirano je 8.187 uzoraka.

Slovenija tri dana za redom beleži više od 200 novozaražnih osoba dnevno. Tim povodom direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Milan Krek je rekao danas da, ako ne bude drugog izlaza, iako ne žele država će biti zatvorena. Dodao je da ponovo raste i broj pacijenata kojima je potrebna bolnička nega.

U poslednja 24 sata u Bosni i Hercegovini testirano je 2.480 uzoraka na korona virus od kojih je 180 novozaraženih, jedna osoba više u odnosu na prethodni dan. Prijavljena su četiri smrtna slučaja, dok ih juče nije bilo.

Samo u Federaciji BiH testirano je 1.964 uzorka, od kojih je 137 pozitivno na korona virus. Prijavljena su dva smrtna ishoda, a ukupan broj umrlih od početka epidemije je 5.548.

Republika Srpska testirala je 277 uzoraka na korona virus, od kojih je 40 novozaraženih osoba, a reč je o 21 muškarrcu i 19 žena, od kojih je 12 osoba mlađe životne dobi, 17 srednje i devet starijih osoba. Prijavljena su dva smrtna slučaja, što je od početka epidemije ukupno 3.812 osoba kod kojih je potvrđen test na koronavirus. Pod zdravstvenom zaštitom je trenutno 420 osoba.

U Brčko distriktu testirano je 239 uzoraka na korona virus, od kojih su tri osobe zaražene. Smrtnih slučajeva nije bilo. Trenutno je aktivno 18 slučajeva zaraze.

U Crnoj Gori je testiran 4.251 uzorak na novi koronavirus, od kojih je 389 novozaraženih među kojima je 60 turista. Prijavljen je jedan smrtni slučaj. Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori je 3.373.

Broj novozaraženih u Severnoj Makedoniji raste, nakon dužeg vremena poslednjim preseekom je registrovano čak osam smrtnih slučajeva. Testirano je 5.780 uzoraka od kojih je 588 novozaraženih. Ukupan broj aktivnih slučajeva je 3.135. Ukupan broj preminulih je 5.521.

Inače, u Makedoniji od ponedeljka počinje primena pooštrenih epidemioloških mera koje predviđaju da će samo vakcinisani bar jednom dozom moći da ulaze u ugostiteljske objekte kapaciteta preko 30 gostiju.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO