Naslovna Vijesti Svijet Zelenski: Evropa za dlaku izbjegla nuklearnu katastrofu

Zelenski: Evropa za dlaku izbjegla nuklearnu katastrofu

zelenski:-evropa-za-dlaku-izbjegla-nuklearnu-katastrofu

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u četvrtak da su njegova zemlja i Evropa za dlaku izbjegle radijacijsku katastrofu nakon što je nuklearna elektrana Zaporožja prvi put isključena iz električne mreže zbog ruskog granatiranja.

“Dizel agregati su odmah aktivirani kako bi obezbijedili energiju za samo postrojenje, da bi ga podržali nakon gašenja. Svijet mora shvatiti kakva je to prijetnja: da se dizel agregati nisu uključili, da automatizacija i naše osoblje elektrane nisu reagovali nakon nestanka struje, tada bismo već bili primorani prevladati posljedice radijacijske nesreće “, objasnio je Zelenski u najnovijem video obraćanju naciji.

Ukrajinski predsjednik je pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Rusiju da se odmah povuče iz nuklearne elektrane Zaporožja.

“IAEA i druge međunarodne organizacije moraju djelovati mnogo brže nego što to čine sada”, dodao je.

Nuklearna kompanija Energoatom saopštila je da je elektrana isključena nakon što je požar oštetio dalekovode koji su je povezivali sa mrežom.

Proruske vlasti u Energodaru, gdje se nalazi elektrana, tvrdile su da je u elektrani aktiviran sigurnosni sistem zbog nestanka struje nakon sukoba u regionu.

U Zaporožju se nalazi najveća nuklearna elektrana u Evropi, ostvaruje 20 posto proizvodnje električne energije u Ukrajini. Rusija je zauzela elektranu u kopnenoj operaciji 4. marta.

Anadolu Agency (AA)

Exit mobile version