Zelenski: Borbe u Bahmutu najteže do sada; Prigožin: Ukrajinci se bore žestoko

Foto:Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office MOSKVA/KIJEV – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je danas u svom redovnom video obraćanju rekao da je bitka za Bahmut “najteža do sada”, ali da je ukrajinska odbrana čvrsta.
“Rusija uopšte ne vodi računa o ljudima i šalje ih u talasima protiv naših snaga. Intenzitet borbi se povećava”, rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

UKRAJINSKE ORUŽANE još nisu odlučile da se povuku iz Bahmuta, a na ukrajinskoj vojnoj komandi je da proceni da li da donese takvu odluku, izjavio je danas za CNN portparol istočne grupe ukrajinskih snaga Sergej Čerevati.
Prema njegovim rečima, povlačenje je moguća opcija ukoliko pretnja po ljudstvo postane veća od “potrebe da se zadrži teritorija”.

IGOR KONAŠENKOV, portparol ministarstva odbrane Ruske Federacije izjavio je danas da su ruske snage u toku proteklog dana u borbama sa jedinicama ukrajinske vojske u oblasti Kupjanska i kod Bahmuta eliminisale ukupno 150 neprijateljskih vojnika iz tri borbene grupe.
On je dodao da su ruske snage u oblasti Krasnog Limana u rejonu naselja Očeretino uništile opremu i skladište municije 110. mehanizovane brigade ukrajinske vojske i pogodile skladište goriva 36. pešadijske pešadijske brigade ukrajinske vojske u blizini naselja Novosjolovka Pervaja u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Konašenkov je rekao da su ruski borbeni avioni juče tokom okršaja u vazduhu oborili ukrajinski bombarder Su-24, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, od početka specijalne vojne operacije ruske snage su uništile 391 ukrajinski ratni avion, 211 helikoptera, 3.281 bespilotnu letelicu, 406 raketnih sistema zemlja-vazduh, 8.086 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.045 višecevnih raketnih bacača, 4.240 artiljerijskih oruđa i 8.621 specijalno vojno motorno vozilo.

UKRAJINSKE SNAGE se žestoko brane u Bahmutu i ubacuju ogromne rezerve u krvave okršaje, izjavio je danas Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke organizacije Vagner.
“Ukrajinska vojska ubacuje dodatne rezerve u Bahmut i svim silama pokušava da zadrži grad. Desetine hiljada ukrajinskih boraca pružaju ogorčeni otpor, a borbe su krvavije iz dana u dan”, navodi se u Prigožinovom audio saopštenju koje je objavila njegova pres-služba.

DODATNE JEDINICE ukrajinskih oružanih snaga biće razmeštene u i oko Bahmuta, saopštila je danas zamenica ukrajinskog ministra odbrane Ana Malar.
“Sada je epicentar neprijateljstava Bahmut. Na licu mesta donete su određene odluke, a to uključuje i odluku da se razmeste dodatne jedinice”, rekla je Malarova, prenosi ukrajinski list Glavred.

UKRAJINA je “preživela” višemesečne napade ruskih snaga na kritična infrastrukturna postrojenja i objekte koji su trajali tokom cele zime, objavio je danas u saopštenju povodom prvog dana proleća ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.
On je podsetio da od oktobra prošle godine Rusija raketama i bespilotnim letelicama uništava ključne objekte ukrajinske elektro-energetske infrastrukture i ugrožava snabdevanje vodom, strujom i grejanje miliona Ukrajinaca, prenosi Rojters.

SUKOB U UKRAJINI mogao bi da se završi za dve godine, ocenila je danas sekretarka američke vojske Kristin Vormut.

“Mislim da će se rat u Ukrajini rešiti sam od sebe u narednih godinu ili dve. Bili bismo nepromišljeni kada ne bismo bili zabrinuti za postojeće vojne sposobnosti Rusije”, rekla je ona, govoreći u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Vašington ukazuje da Moskva još nije iskoristila značajan deo svojih vazdušnih i pomorskih snaga, kao ni sajber potencijale, ukazala je Vormutova, prenosi TASS.

ZAMENIK MINISTRA spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je danas da Moskva neće preispitati suspenziju novog START sporazuma o nuklearnom oružju sa Sjedinjenim Američkim Državama sve dok Vašington ne promene svoju politiku prema Ukrajini, preneo je Interfaks.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u utorak potpisao suspenziju sporazuma START.

RUSIJA JE SAOPŠTILA da će pristati da produži ugovor o izvozu žitarica iz crnomorskih luka ukoliko se uzmu u obzir interesi ruskih poljoprivrednih proizvođača.

Dogovor o transportu žita crnomorskom rutom, postignut uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, ističe 18. marta i ne može biti produžen samo ako se saglase sve strane, podseća se u izveštaju TASS.

Ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda nije direktno na meti zapadnih sankcija, ali Moskva poručuje da su ograničenja oko procedura plaćanja, logistike i osiguranja “barijera” za izvoz ruskih žitarica i đubriva.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO