Zeleno svetlo za mature i utakmice! Đaci će moći da idu na ekskurzije

Jedna od najrigoroznijih protivepidemijskih mera, danas je odlukom Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, ublažena. Tako je na otvorenom i u zatvorenom prostoru moguće okupljanje do 500 ljudi.

– U sledećem vremenskom periodu do 500 ljudi u otvorenom i zatvorenom prostoru moći će da se okuplja, naravno uz poštovanje epidemioloških mera. Važno je istaći da svi oni koji planiraju okupljanja gde je predviđeno više od 500 posetilaca, to ne može da se radi bez saglasnosti odnosno posebne dozvole Kriznog štaba – rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković nakon sednice Kriznog štaba.

On je dodatno pojasnio šta znači nova mera u praksi.

– Ako je objekat mogao da primi više od 1.000 ljudi, sada može 500. Ukoliko je mogao da primi 200 ljudi, sada može 100. Ako je mogao da primi 20.000 ljudi, sada može 500 – naglasio je Gojković.

Jedna mera će se posebno dopasti učenicima koji su željni ekskurzija.

– Relaksiramo i rekreativnu nastavu za osnovce, srednjoškolce i visoko obrazovanje i ekskurzije koje se organizuju u okviru njihovih nastavnih aktivnosti. Naravno uz saglasnost ministarstva prosvete.

Ublažene su i mere koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata, kao i u popunjenost kapaciteta na stadionima.

– Sve prodavnice nadalje mogu da rade 24 sata, dakle nema više ograničenja rada ovih objekat. Ugostiteljski objekti koji su na otvorenom imaju neograničeno radno vreme, dok u zatvorenom radno vreme je ograničeno do 1.00 sati. U ovim objektima od sada je dozvoljena i muzika, što je dodatna relaksacija. Što se tiče sportskih događaja, preporuka Kriznog štaba Vladi Republike Srbije jeste da se dozvoli i prisustvo publike na stadionima i to sa kapacitetom do 50 odsto popunjenosti, a u halama, tj. zatvorenim prostorima biće do 30 odsto kapaciteta. Naravno, uz sve protivepidemijske mere – rekao je pokrajinski sekretar.

Stabilna situacija

Epidemiološka situacija je, kako je dodao, stabilna.

– Imamo stagnaciju broja zaraženih, tj. broj zaraženih koji je konstantan. Manje od 500 pacijenata se u bolnicama širom Srbije leči od kovida. Uveliko traje vraćanje zdravstvenog sistema u sve ono što smo imali pre kovida. Želimo da se što pre vratimo normalnim životnim tokovima i radu – rekao je Gojković.

Izvor: Blic

Foto: GORAN SRDANOV / RAS SRBIJA

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO