Zdravstvo u Srbiji na izdisaju: Problemi se ne rešavaju, već gomilaju!

661

Stanje u zdravstvu Srbije poslednjih godina se drastično urušava, jer se problemi ne rešavaju, već se gomilaju, poručuju iz Sindikata lekara i farmaceuta. Ukazuju da se postojeći zakoni ne primenjuju i da je sve manje zdravstvenih radnika.

Stanje u zdravstvu je zabrinjavajuće upozoravaju lekari i farmaceuti. Kažu da su pacijenti ugroženi trenutnim sistemom zdravstvene zaštite i upozoravaju da nije vreme za alarm, već za uzbunu.

“Niske plate, odliv kadra neminovno vodi u urušavanje kvaliteta zdravlja u državnom zdravstvu i u neminovonom prebacivanju velikog broja usluga u privatan sektor koji će verovatno na kraju postati dominantan jedan faktor u zdravstvenom sistemu”, kaže Ljiljana Tomašić, predsednica Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Jedno od rešenja za bolje zdravstvo lekari su videli 2009. godine uvođenjem Integrisanog zdravstvenog sistema koji nudi olakšice prilikom pregleda, izabranog lekara kao i lečenja. Međutim, praksa pokazuje drugačije.

“Za početak moramo da kažemo da nemamo ni jednu kompletnu bazu podataka da mi još uvek ne znamo ko su ti osiguranici koji pripadaju toj bazi podataka. Sada imamo započet informacioni sistem, imamo deo ustanova koje su u tzv. IZIS sistemu imamo deo ustanova koje nisu u njemu”, kaže Slavica Sofronić iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Ministarstvo: Ulažemo napore da se nedostaci uklone

Sindikati dodaju da nemaju podršku resornog ministarstva u rešavanju problema. S druge strane, nadležni u Ministartvu zdravlja su za N1 rekli da održavaju redovne sastanke sa sindikatima kako bi se situacija poboljšala.

“Što se tiče (integrisanog zdravstvenog sistema) IZISA on je u fazi implementacije koja je u drugim zemljama trajala do 3 godine. Ulažemo veliki napor da se svi nedostaci koji su uočeni u implementaciji što pre otklone kako bi građani i lekari imali što manje problema u ovoj fazi rada novog sistema”, navode u ministarstvu zdravlja.

U Sindikatu lekara i farmaceuta Srbije najavljuju i ulični protest, kako bi skrenuli pažnju na probleme u zdravstvu.

izvor: N1