Naslovna COVID 19 Zdravstveni sistem spreman za novi talas korone

Zdravstveni sistem spreman za novi talas korone

zdravstveni-sistem-spreman-za-novi-talas-korone

BEOGRAD – Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se u ovom momentu ne razmatra poštravanje mera, ali da je zdravstveni sistem spreman ukoliko dođe do novog talasa epidemije korona virusa.

“Ne možemo da kažemo da očekujemo treći talas jer se svi nadamo da se to neće desiti u tako velikom obimu, ali moramo da budemo realni, da sagledamo kakvi su vremenski uslovi koji nam slede i šta se dešava u zemljama u okruženju jer je velika verovatnoća da će i u našoj populaciji tako nešto da se ponovi”, rekla je Kisić na konferenciji u Palati Srbija, upitana da li će neke mere biti pooštrene i kako se država priprema za treći talas.

Istakla je da je zdravstveni sistem spreman, ali se nada da nikada više nećemo biti u prilici da iskoristimo njegove pune kapacitete.

Podsetila je da su maksimalno redukovane sve kovid bolnice i da su se mnoge zdravstvene ustanove vratile na normalne režime rada.

“Zdravstveni sistem jeste spreman, ali je na nama da uradimo sve da se on ne iskoristi. Ništa novo se u čitavom svetu u borbi protiv ovog virusa ne može ponuditi, ali ono što jeste izvesno, to je da su opšte mere prevencije jako bitne”, istakla je Kisić.

Upitana da li će biti pooštravanja mera u smislu ograničavanja slobode kretanja, zatvaranja granica…rekla je da se o tome u ovom momentu ne razgovara.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version