Zdravstvena bezbednost korisnika usluga na prvom mestu

U cilju što uspešnije primene preporučenih mera zaštite od korona virusa Grad Novi Pazar u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i regionalnom sanitarnom inspekcijom organizovao je sastanak sa predstavnicima novopazarskih ugostitelja i sa taksistima. Zdravstvena bezbednost korisnika usluga u okolnostima nesigurne epidemiološke situacije je na prvom mestu – zaključeno je na sastanku. Najavljeno je da će do kraja nedelje biti otvorena Kancelarija sanitarne inspekcije u Gradskoj upravi, a može se očekivati i veći broj sanitarnih inspektora u Novom Pazaru, kako bi se efikasnije kontrolisala primena preporučenih mera zaštite.

Rukovodilac regionalne sanitarne isnpekcije pri Ministasrtvu zdravlja doktorka Ljiljana Milošević kaže da nedovoljno poznavanje zakonskih propisa dovodi do najvećeg broja grešaka u poslovanju. Ona ističe da je u datim okolnostima najbitnija zdravstvena bezbednost korisnika usluga, te da su ovakvi sastanci od velikog značaja.

”Predpostavljam da će vlasnici objekata sa kojima razgovaramo uneti novine u svoj rad i raditi više u skladu sa zakonskim propisima. Do greške u poslovanju često puta dođe iz neznanja, tako da mislim da ćemo uspeti da podignemo nivo svesti kod ljudi i da će vlasnici objekta više poštovati zakonske porpise koji su vezani za covid 19”, rekla je rukovodilac sanitarne inspekcije za Raški okrug dr Ljiljana Milošević.

Prema oceni doktora Šefadila Spahića epidemiološka situacija u Novom Pazaru je i dalje nesigurna i nestabilna. On kaže da nema dileme o zaobilaženju trećeg talasa, jer mi smo, kako ističe, već u njemu. Pitanje je samo u kom obimu će biti zastupljen na ovim prostorima, a to, naglašava, u najvećoj meri zavisi od nas samih i našeg ponašanja, odnosno od toga u kojoj meri se pridržavamo preporučenih mera zaštite.

”Ovo je period kada treba svi da smo zabrinuti i da preduzmemo sve mere kako nam se ne bi ponovila situacija od pre dva meseca. Ako uspemo da ubedimo ljude da žive sa ovim virusom, da drže distancu, koriste maske i dezinfekciona sredstva, onda ćemo proći bezbolno i preživeti period do pojave prve vakcine”, izjavio je direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić.

Sastanke sa ugostiteljima i taksistima organizovao je Grad Novi Pazar u saradnji sa Ministarstvom zdravlja u cilju efikasnije primene preporučenih mera zaštite od korona virusa. Zamenik gradonačelnika Igor Novović najavio je da će do kraja nedelje biti otvorena Kancelarija sanitarne inspekcije u Gradskoj upravi, kako bi građani mogli da se detaljinije informišu o pravilnoj inplementaciji mera zaštite od korona virusa. Sastanke sa ugostiteljima i taksistima Novović je oceni veoma konstruktivnim, te nagovestivo mogućnost da Novi Pazar dobije pojačanje u smislu većeg broja sanitarnih inspektora u gradu.

”Na ovaj način pokušaćemo da delujemo na privredne delatnosti koje su u ovom trenutku najugroženije i od kojih preti najveća bojazan za širenje virusa. Danas smo dogovorili sa predstavnicima Ministarstva zdravlja otvaranje kancelarije u prostorijama Gradske uprave, Kancelarije sanitarne inspekcije gdeće naši sugrađani, privrednici, moći da dobiju sve neophodne informacije koje su im potrebne, a tiču se implementiranja mera koje je Vlada Republike Srbije donela”, kazao je Novović.

”Svi smo mi na istoj strani i na istom zadatku. Potrebno je da delujemo kao jedan tim, kako bi zdravstvena bezbednosti korisnika usluga u svim branšama bila na što većem nivou – poručila je regionalna sanitarna inspektorka u Novom Pazaru.

S.Lj.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO