Zdravim očima ne vidimo probleme slepih

Međunarodni dan belog štapa, 15.oktobar obeležen je i u Novom Pazaru. Tim povodom lokalni Savez slepih i slabovidih poseltila je predsednica Skupštine grada Anela Halilović Šemsović. Ona je rekla da je slepim osobama potrebno razumevanje, a ne sažaljevanje, te istakla da će Grad nastaviti da podržava sve njihove aktivnosti.

Lepim rečima, inspirativnim savetima i dobrom muzikom višestruko talentovani predsednik Saveza slepih i slabovidih u Novom Pazaru, inače diplomirani psiholog Radoš Mrlješ dočekao je goste udruženja na Međunarodni dan belog štapa. Na taj način Mrlješ je podsetio na to koliko su osobe sa invaliditetom zapravo vredne i koliko mnogo mogu da doprinesu lokalnoj zajednici.

”Arhetip heroja po Jungu su osobe koje kreću sa startne pozicije, koja nije toliko dobra, izdignu se iz takve sredine, budu primer za društvo i tako postanu heroji. Jednostavno svojim primerom pokažu koliki je ljudski potencijal i koliko se vera u dobro isplati, i posle toga svi postanemo bolji ljudi”, izjavio je Mrlješ.

Predsednica Skupštine grada Anela Halilović Šemsović poručila je slepim i slabovidim sugrađanima da će Grad nastaviti da podržava sve njihove aktivnosti . ”Njima je potrebno obezbediti efektivno učešće u zajednici i pomoći im da ostvare konačni cilj, a to je osamostaljivanje” – kazala je Halilović Šemsović.

”Smatram da slepi i slabovidi ljudi, kao i ostali ljudi sa invaliditetom, nemaju zapravo posebne potrebe, već mi kao društvo treba da stvorimo posebne uslove za realizaciju njihovih svakodnevnih potreba. Grad Novi Pazar kontinuirano finansijski podržava sve projekte i rad ovog društva, šaljući tako poruku o svojoj odgovornosti i zrelosti, ali mislim da zrelost treba da pokazuje i svaki pojedinac svakodnevno i na svakom koraku. Treba mnogo više takta da se pokaže za te ljude, jer čulom vida se zapravo 80 odsto  utisaka iz spoljne sredine usvaja. Možete zamisliti  kako izgleda život takvog čoveka i šta mi možemo da učinimo da im olakšamo jedan običan dan”, kazala je predsednica Skupštine grada.

Dan belog štapa je i dan za sumiranje ostvarenih rezultata. Da li ih je bilo u odnosu na proteklu godinu odgovara defektolog tiflolog Mirsada Dibranin Ajdinović.

”Ima pozitivnih pomaka. Dobili smo nova pomagala, koja ćemo koristiti. Među njima je pametna rukavica, koju ćemo uskoro dobiti i sva potrebna učila su nam obezbeđena. Saradnja sa Gradskom upravom je na zavidnom nivou, jer zaista ne postoji projekat za koji nam nisu odobrena sredstva”, rekla je sekretar Saveza slepih i slabovidih Mirsada Dibranin Ajdinović.

Dan belog štapa ustanovljen je 1992.godine na Međunarodnoj skupštini saveza slepih u Kairu. Beli štap simbolizuje samostalnost u kretanju slepih i slabovidih, a zadatak svake društvene zajednice bi trebalo da bude stvaranje pristupačnog okruženja za samostalno kretanje takvih lica.

S.Lj.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO