Grupa aktivista i građana okupila se u centru Beograda u znak podrške aktivistkinji Aidi Ćorović koja je privedena nakon što je jajima gađala mural posvećen Ratku Mladiću. Policija je u Njegoševoj ulici postavila kordon.

Na skupu ispred Doma omladine bili su aktivisti, građani, predstavnici nevladinih organizacija i nekih opozicionih političkih stranaka.

Aida Ćorović je nešto pre 19 časova puštena iz policije nakon čega se obratila okupljenim građanima ispred Doma omladine.

Rekla je da su njena i reakcija Jelene Jaćimović, koja je takođe privedena, bile potpuno spontane.

“To je bio simbolički čin, znamo da mural neće biti oštećen jajima,” rekla je Ćorovićeva.

Aktivisti su se potom od Doma omladine uputili ka Njegoševoj ulici gde se mural nalazi, ali su zaustavljeni – u toj ulici, nedaleko od murala posvećenog Ratku Mladiću, postavljen je kordon policije.

Nekoliko građana nosilo je transparente na kojima piše: “Mural mora pasti”.

Inicijativa mladih za ljudska prava zakazala je za danas uklanjanje grafita Ratku Mladiću na Vračaru, ali je MUP taj skup zabranio.

Aktivistkinja Aida Ćorović i Jelena Jaćimović su mural gađale jajima, nakon čega ih je policija privela, a kasnije posle podne i pustila.

Ranije danas, MUP je saopštio da policija ne štiti mural, već javni red i mir i kontroliše sprovođenje zabrane okupljanja.

U tom cilju su legitimisana sva lica, bez obzira na njihov odnos prema muralu posvećenom Ratku Mladiću, navedeno je iz MUP-a.

RTS

Podeli