RIM – U odnosu na predhodnih pet godina, u Italiji je prošle godine zabeleženo 30.000 više smrtnih slučajeva od drugih bolesti koje nisu vezane za kovid-19, piše agencija Ansa.

Prema rečima predsednika nacionalne federacije lekarskih komora Filipa Anjelija, to je posledica činenice da je zbog pandemije kovid-19, manje pažnje i mesta u bolnicama bilo posvećeno pacijentima koji su bolovali od drugih bolesti.

Kasnilo se u prevenciji, postavljanju dijagnoze, i tretmanu, kaže Anjeli i ističe da je to najvidljivije kod osoba koje boluju od kancerogenih oboljenja.

“Za razliku od predhodnih godina, skrining za prevenciju malignih oboljenja drastično je smanjen, a kao posledica porastao je broj pacijenta kod kojih je, kada se prvi put jave na lečenje, bolest uznapredovala”, kaže doktor Anjeli.

Takođe, porastao je broj pacijenta od infarkta, a osobe koje su pogođene srčanim udarom dolaze u bolnicu sa zakašnjenjem, kada je bolest u akutnoj fazi, jer osobe izbegavaju doći u bolnicu od straha da se ne zaraze kovid-19.

U prošloj godini porastao je i broj osoba, odraslih i maloletnih, koje pate od depresije, a sve se to može pripisati dugotrajnim anti-kovid merama, izolovanosti, ograničenjima i neizvesnosti prouzrokovanoj pandemijom korona virusa.

indeksonline.rs