Završeno testiranje učenika i nastavnika na tuberkulozu u jednoj od dve škole u Novom Pazaru: Ovo su rezultati

Testirano je 29 nastavnika i 91 učenik Foto-ilustracija: Shutterstock
U Novom Pazaru završeno je testiranje na tuberkulozu učenika i nastavnika jedne osnovne škole, i kako Telegraf.rs saznaje, nema novih zaraženih.

“Testiranje đaka i nastavnika OŠ “Bratstvo” na TBC je završeno. Testirano je 29 nastavnika i 91 učenik. Osim dva učenika koja su ranije otkrivena na TBC, nije bilo novih slučajeva među kontaktima u ovoj školi”, naveo je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar dr Safet Ganić.

Kako je podsetio, još prošle nedelje otkrivena su dva kontakta među decom u ovoj školi, čime se broj obolelih od tuberkuloze popeo na devet. Od preostalih sedam, šestoro je dece školskog uzrasta, a jedno predškolskog, svi iz dve odvojene porodice.

Po troje dece ide u dve različite osnovne škole, zbog čega se testiraju kontakti u obe. Kako nam je ranije rečeno, sa testiranjem kontakata iz druge škole, nastavnika i učenika iz tri odeljenja, počinje se ove sedmice.

U razgovoru sa epidemiologom Ganićem, saznali smo i da su sva deca bila vakcinisana, te da vakcina koja je obavezna do prve godine života štiti samo od najtežih oblika bolesti, ne od razbolevanja. Kako je istakao, do infekcije dolazi usled pada imuniteta, zbog čega je, ističući epidemiju korona virusa, kaže, očekivao i više obolelih nego ranije. Saznali smo i da je pre 15 godina Pazar beležio oko 100 obolelih od tuberkuloze godišnje, te da je poslednjih godina taj broj oko 40.

“Broj obolelih odgovara broju koji je inače. Nezgodno je što obolevaju deca, ali ukupan broj obolelih nije veći u odnosu na druge godine”, kazao nam je.

Telegraf.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO