Završena sednica Skupštine Novog Pazara! Usvojen izveštaj o postupanju tokom poplave

Sednica Skupštine Grada Novog Pazara je završena. Usvojen je izveštaj Gradskog štaba za vanredne situacije o postupanju tokom poplave u januaru ove godine. Izveštaj sadrži sve aktivnosti preduzete na terenu tokom poplava, kako bi se štete umanjile.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da je najveća tragedija i nenadoknadiv gubitak ove poplave stradanje dva naša sugrađanina.
“Mi smo ranijih godina, zahvaljujući donacijama, izgradili 13 antierozivnih brana. Više puta smo čistili korita reka. Materijalna šteta ove poplave nije toliko velika kao ranijih godina, a navešću primer 2016. godine, kada smo imali 171 poplavljeni stambeni obekat i 13 privrednih objekta“, rekao je gradonačelnik Biševac obraćajući se odbornicima.

On je istakao da je prevencija doprinela smanjenju obima materijalne štete u odnosu na poplave iz prethodnih godina iako je poslednji poplavni talas najozbiljniji do sada.

“Korišćenje reke Raške u industrijskoj zoni i Deževskevreke u dužini od 2, 2 km, što je projekt vredan preko dva miliona eura, doprinelo je da voda brže odlazi iz Novog Pazara, jer je nivo vode u vanrednim uslovima spušten za jedan metar. Preko 50 miliona dinara uloženo je u čišćenje antierozivnih brana.Govornica Skupštine grada nije mesto sa koga treba manipulisati građanima jer su Novopazarci u poplavljenim područjima mogli da vide i zapamte ko ih ne obilazio, bio uz njih. Sve što čovek radi, može uvek uradit bolje, ali treba izraziti zahvalnost svima koji su svoje vreme i trud stavili na raspolaganje gradu. Period u poslednje tri godine bio je težak, ali je iz budžeta i pored toga za sanaciju i prevenciju od poplava uloženo najviše do sada. Investicije su u Novom Pazaru vidljive na svakom koraku a u prošloj i ovoj godini uloženo je preko 160 miliona dinara, od puta Novi Pazar – Tutin, toplane na biomasu, gasovoda, imaćemo kamen temeljac za izgradnju Kliničko – bolničkog centra, u toku je sanacija OŠ Desanka Maksimović i rekonstrukcija puta Novi Pazar – Raška, završena rekonstrukcija ulice Generala Živkovića. Naša vrata su otvorena za sve, ali treba pričati argumentovano i ne koristiti ljudske tragedije za prikupljanje jeftinih političkih poena. Uvek ćemo prihvatiti konstruktivnu kritiku jer nam je, verujem, svima cilj da građani žive bolje”, zaključio je gradonačelnik Biševac.

Na dnevnom redu našao se i predlog Operativnog plana odbrane od poplava za vode drugog reda za ovu godinu. Usvojena je i odluka o izradi plana detaljne regulacije državnog puta Preko Brdo – Odvraćenica, kao i Odluka o javnim parkiralištima.

Za Gradskog pravobranioca na period od pet godina postavljena je pravnica Sabina Totić. Odlukom Skupštine. Novi direktor Apotekarske ustanove je Enes Bejtović.

Odbornici su razmatrali i usvojili Rešenje o davanju u zakup ove ustanove kompaniji „Dr. Max“ iz Beograda u narednih 15 godina, a na osnovu sprovedenog postupka prikupljanja pismenih ponuda.

Usvojen je i predlog o bratimljenju između Novog Pazara i grada Šuše u Azerbejdžanu, kao i statuti, planovi i programi javnih ustanova Novog Pazara za ovu godinu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO