Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 danas je dodatno ublažio protivepidemijske mere. Pokrajinski sekretar dr Zoran Gojković rekao je doneta odluka o pet glavnih mera.

– Sve prodavnice nadalje mogu da rade 24 sata, dakle nema više ograničenja rada ovih objekat. Ugostiteljski objekti koji su na otvorenom imaju neograničeno radno vreme, dok u zatvorenom radno vreme je ograničeno do 1.00 sati. U ovim objektima od sada je dozvoljena i muzika, što je dodatna relaksacija. Što se tiče sportskih događaja, preporuka Kriznog štaba Vladi Republike Srbije jeste da se dozvoli i prisustvo publike na stadionima i to sa kapacitetom do 50 odsto popunjenosti, a u halama, tj. zatvorenim prostorima biće do 30 odsto kapaciteta. Naravno, uz sve protivepidemijske mere – rekao je Gojković.

Prema njegovim rečima, relaksirane su mere i kada je u pitanju okupljanje ljudi. U zatvorenom i otvorenom prostoru, od sada će moći da bude do 500 osoba.

– Ako je objekat mogao da primi 1.000 ljudi, sada može 500. Ako je mogao ranije 200, može 100. Relaksiramo i mere u vezi sa školarcima i njihovim vannastavnim aktivnostima.

Stabilna situacija

Epidemiološka situacija je, kako je dodao, stabilna.

– Imamo stagnaciju broja zaraženih, tj. broj zaraženih koji je konstantan. Manje od 500 pacijenata se u bolnicama širom Srbije leči od kovida. Uveliko traje vraćanje zdravstvenog sistema u sve ono što smo imali pre kovida. Želimo da se što pre vratimo normalnim životnim tokovima i radu – rekao je Gojković.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović izjavio je za “Euronjuz Srbija” uoči sastanka da će na Kriznom štabu verovatno biti dozvoljena nastava u prirodi i maturske večeri, a da su ekskurzije i dalje pod znakom pitanja.

– Nastava u prirodi će verovatno biti odobrena, ali uz poštovanje svih mera – održavanje distance na otvorenom, maske u zatvorenom prostoru. Ekskurzije su još pod znakom pitanja, jer je teško na takvim putovanjima decu kontrolisati – objasnio je Tiodorović.

Iako je premijerka Srbije Ana Brnabić rekla da će potpuno popuštanje mera uslediti tek kada se dođe do 60 odsto vakcinisanih građana Srbije, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kazao je uoči sednice da očekuje da bude donesena odluka da se od 21. juna u prestonici, kao i u drugim lokalnim samoupravama u kojima je vakcinisano više od 50 odsto ljudi, omogući održavanje kongresa, koncerata, svadbi i javnih događaja koji do sada nisu mogli da se održavaju, ali uz poštovanje propisanih mera.

On je naveo i da je Gradski zavod za javno zdravlje u dogovoru sa Gradom Beogradom, Novim Sadom i invent industrijom propisao mere za svaki od ovih događaja.

Kako je ranije objavljeno, potrebno je još oko 340.000 osoba da bi se dostigao cilj od 50 odsto starijih od 18 godina koji su primili bar jednu dozu vakcine.

Krizni štab Vlade Srbije i premijerka Ana Brnabić ranije su istakli da je rok da se taj cilj ostvari 21. juna, nakon čega može da usledi popuštanje mera.

Podsetimo, u poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 8.287 osoba, od kojih je pozitivno 124, dok je osam osoba preminulo.

Blic