Sednica Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv korone održana je jutros u 9 časova a na dnevnom redu bilo je razmatranje i pooštravanje mera u borbi protiv korona virusa pošto je u Srbiji prethodne nedelje registrovan skok broja novozaraženih i pacijenata na respiratorima. Sednica je završena oko 10.20 časova.

Javnosti se odmah potom obratila dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktorke Insituta Batut, koja je prvo rekla da nošenje maski i distanca i nadalje ostaju kao osnovne mere za koje je praksa dokazala da spasavaju živote.

OVO SU DANAŠNJE ODLUKE KRIZNOG ŠTABA I POOŠTRENE MERE

Dr Kisić Tepavčević je javnosti saopštila današnje odluke Kriznog štaba rekavši da su pooštrene sledeće mere:

– odlučeno je da se maske kao zaštitna mera nose i na otvorenom i da ta odluka na snagu stupa odmah, ovog trenutka. – Svuda, stalno, svi – rekla je dr Kisić.

– od danas je na snazi i zabrana lokalnim samoupravama da izdaju dozvole za okupljanje većeg broja ljudi, poput veselja i proslava, što se događalo u proteklom periodu i zbog čega se beleži skok novozaraženih

– doneta je odluka i da od ponedeljka Arena bude ponovo spremna za prihvat kovid pacijenata

– od danas i svi uslužni objekti moraju da imaju odgovorno lice, čiji je zadatak striktno sprovođenje preventivnih mera.

– radno vreme ugostiteljskih objekata ostaje do 23 sata, kao i dosada, ali su propisane striktne mere – obavezno je da se uđe sa maskom, koju je moguće skinuti kada se sedi za stolom, ali ukoliko se ide u toalet ili se napušta restoran, maska ponovo treba da se nosi.

Naime, Krizni štab je odlučio da od danas nošenje maski bude obavezno i na otvorenom, dok se lokalnim samoupravama zabranjuje da izdaju dozvole za okupljanja.

Od ponedeljka će i Arena ponovo biti spremna za prijem pacijenata obolelih od Kovida 19. Dr Kisić je navela da su opšte preventivene mere, fizička distanca i nošenje maske, osnovne mere koje spasavaju živote.

“Pooštravaju se sve dosadašnje mere u smislu kontrole primene. Iako je ograničenje okupljanja ljudi bilo do 30, bilo je primera da su bila organizovana slavlja i okupljanja. Izdaje se zabrana lokalnim samoupravama da dozvoljavaju takvu vrstu okupljanja”, rekla je Kisić nakon sednice Kriznog štaba. Ona je naglasila da maske moramo da nosimo svi, svuda, uključujući otvorene prostore. “To je mera koja je efikasna i treba da je se pridržavamo. Ta mera je obavezujuća”, rekla je Kisić. Ona je dodala i da od danas svi uslužni objekti moraju da imaju odgovorno lice, čiji je zadatak striktno sprovođenje preventivnih mera.

Kisić je navela da sada mora da se stavi akcenat na privremene bolnice, jer se druge bolnice moraju održati i očuvati za sve druge pacijente, koji nemaju kovid. “Naš zdravstveni sistem mora i treba da funkcioniše. Na nama je da sprečimo da se inficiramo i prenosimo infekciju. Da preguramo težak period pred nama, kada je lako širenje respiratornih infekcija”, upozorila je Kisić.

Po pitanju ugostiteljskih objekata, njihovo radno vreme ostaje do 23 sata, kao i do sada, ali su propisane striktne mere – obavezno je da se uđe sa maskom, koju je moguće skinuti kada se sedi za stolom, ali ukoliko se ide u toalet ili se napušta restoran, maska ponovo treba da se nosi.

Kisić je istakla da od danas svi uslužni objekti moraju da imaju odgovorno lice, čiji je zadatak da se striktno sprovode preventivne mere. “Moramo da damo sve od sebe da se maksimalno organizujemo i sprovodimo mere koje nisu ni skupe, ni teške. Jedino možemo da uspemo ako se zaista svi tako ponašamo”, napomenula je Kisić.

Ona je dodala da aktuelna epidemiološka situacija u zemlji pokazuje da smo odgovoran i savestan narod i da se većina pridržavala mera i apelovala na sve koji nisu prepoznali značaj mera, da to učine jer će tako zaštiti sebe, porodicu i sve nas. Kisić je podsetila i da se nalazimo u sezoni respiratornih infekcija, kada se one najlakše šire, što je slučaj i sa korona virusom.

“Svedoci smo da broj obolelih polako raste. Situacija je kod nas mnogo povoljnija nego u svim zemljama Evrope, ali to ne treba da nas teši, jer virius ima veliki potencijal brzog širenja. Na nama je da to zaustavimo”, poručila je Kisić Tepavčević.

Izvor:  Kurir.rs

Foto: Kurir