Zavod potvrdio – radovi na Arap džamiji izvode se nestručno

Novi Pazar – Zavod za zaštitu spomenika kulture doneo je rešenje kojim se Islamskoj zajednici u Srbiji zabranjuju radovi na krovnoj konstrukciji Arap džamije. Kako se navodi u dokumentu, ovo rešenje doneto je zbog nepostojanja uslova tehničke zaštite za izvođenje radova na tom kulturno istorijskom spomeniku.

 

 

 

 

 

 

 

Strah mnogobrojnih predstavnika akademske zajednice, političkog i javnog života iz Novog Pazara da će se nestručnim radovima izgubiti autentičnost Arap džamije bio je opravdan. Naime, da se radovi izvode bez adekvatne analize stanja i projketne rekonsktrukcije dokazalo je i rešenje o zabrani radova na krovnoj konstrukciji Arap džamije, koje je izdao Zavod za zaštitu spomenika kulture. Kako smo i ranije izveštavali, niko nikada nije bio protiv rekonstrukcije Arap džamije, jer ona je simbol grada, treba da služi vernicima i da svedoči o viševekovnom postojanju ovog grada i deo je bošnjačke istorije. Međutim, do reakcije javnosti je došlo, jer su stručnjaci utvrdili da će ovaj spomenik kulture ukoliko se radovi budu izvodili stihijski i bez jasnog plana izgubiti svoju autentičnost i istorijsku vrednost. Kako su ranije ocenili u gradskoj upravi Novog Pazara nestručna rekonstrukcija Arap džamije još jedna je u nizu agresija na kulturnu baštinu grada. Oni su u više navrata ukazali na nepravilnosti prilikom rekonstrukcije i revitalizacije koja se izvodi bez stručno izrađenog projekta i konsultacija sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture.

Ovih dana od Zavoda za zaštitu spomenika kulture stiglo je rešenje o zabrani radova Islamskoj zajednici u Srbiji, gde se kaže, citiramo, da se “radovi izvode bez utvrđenih uslova za preduzimanje mera tehničke zaštite”.

Rešenje Zavoda o uslovima izvođenja radova na sanaciji krova traje dve godine,a taj rok je, kako se kaže u ovom dokumentu, istekao. Ovim rešenjem investitor, tj. Islamska zajednica se obavezuje da odmah po prijemu rešenja pokrene postupak objedinjene procedure kod nadležnog organa, u ovom slučaju Zavoda za zaštitu spomenika kultre.

U rešenju se navodi da je Zakonom o kulturnim dobrima predviđeno da se svi radovi bez prethodno dobaljevnih dozvola zabranjuju, te da se na taj način krše zakonski propisi. U dokumentu se navodi i da je Arap džamija u sklopu Stare čaršije, te da prostorno pripada kulturno –istorijskoj celini od izuzenog značaja.

U svom nedavnom obraćanju na noćnom namazu, na gradskom trgu, predsednik Mešihata Mevlud Dudić je ovu priliku iskoristio za političku promociju. U prilogu televizije bliske ovoj Islamskoj zajednici se u prvom safu vide i predstavnici političke stranke, a među njima i lider Stranke pravde i pomirenja Mumamer Zukorlić. Reči koje su upućene protiv predstavnika gradskih vlasti, ali i prisutvo predsatvnika poltičke stranke, jasno govori o politizaciji tradiocionalnog skupa, gde vernici dolaze ne zbog podrške bilo kojoj stranci niti pojedincu već da zajedno klanjaju nafila namaz.

I na ovom skupu pomenuta je Arap džamija za koju su predstavnici tražili novac za izgradnju, te se u novopazarskoj javnosti može čuti pitanje da li je Arap džamija otkrivena samo zbog prikupljanja novca ili će se rekonstrukcija obaviti na odgovarajući način, ostaje da se vidi.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO