Zašto su BMW i Toyota potrebni jedno drugom?

BMW i Toyota potpisali su krajem 2013. godine sporazum koji predviđa saradnju na razvoju novog sportskog automobila, pri čemu bi svaki od proizvođača izrađivao sopstvenu verziju tog modela. U međuvremenu, dve kompanije i dalje u drže u tajnosti detalje o ovom projektu.

Najnovije informacije koje je objavio Automobile Magazine, pozivajući se na izvor iz BMW-a, pokazuju da budući sportski model “neće biti superautomobil, već ‘sportista’ sa inovativnim rešenjima koji će se proizvoditi u velikim serijama”.

Za sada je poznato i da će konstrukcija automobila biti od lakih materijala, poput aluminijuma i ugljeničnih vlakana, a predviđaju se i značajne uštede u masi komponenti.

Mala težina vozila, u kombinaciji sa napred postavljenim motorom i zadnjim pogonom trebalo bi da garantuje da će automobil imati dobre vozne karakteristike ne samo na stazi već i na regularnim putevima.

Isti izvor navodi da će za pogon biti upotrebljen šestocilindrični motor sa kompresorom koji proizvodi blizu 400 ks.

Mnogi se pitaju zbog čega je BMW-u potrebna Toyota u celoj priči. Spekuliše se je BMW zainteresovan za hibridne pogonske sisteme, tehnologiju vodoničnih gorivnih ćelija, kao i iskustvo Toyote sa sportskim modelima poput Supre ili Lexusa LFA.

Sa druge strane, Toyota pre svega želi da iskoristi znanje koje BMW ima kada je reč o primeni ugljeničnih vlakana u konstruisanju automobila, ali i dinamičkim karakteristikama vozila.

Na kraju, za obe kompanije je zajedničko da im je što pre potreban sportski automobil koji će osvežiti ponudu u gamama njihovih modela.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO