Naslovna KOLUMNA ZAŠTO SE BOŠNJAČKE POLITIČKE STRANKE BOJE KADROVSKIH REFORMI

ZAŠTO SE BOŠNJAČKE POLITIČKE STRANKE BOJE KADROVSKIH REFORMI

Svjedoci smo jednog fenomena koji prati politički život Sandžaka već tri decenije. Bošnjačke političke stranke nastupaju u skoro istovjetnom kadrovskom sastavu toliko dugo, da se namjeće logično pitanje: da li je to cjelokupan i maksimalni kadrovski kapacitet i intelektualni format kojim raspolažu ili postojeće kadrovske postavke poput kineskog zida okruže lidera, ne dozvoljavajući nikome da izvrši hijerarhijski prodor, jer to bi moglo ugroziti visoko rangirane kadrovske pozicije vječitih i „nezamjenljivih“ kadrovika.

Na taj način fosilizirani i ofucani od višegodišnje upotrebe kadrovski timovi poput sjenke u stopu prate svog lidera, ne dozvoljavajući nijednom novom licu da mu suviše priđe, i dovodeći „svog voljenog vođu“ do stanja potpune izoliranosti od spoljnog svijeta i bilo kojeg drugog utjecaja koji nije pod njihovom kontrolom.
Naročito veliku brigu posvjećuju protoku informacija koje smeju doći do lidera o bilo čemu i o bilo kome. U tom pogledu postoji stroga cenzura, i restrektivno, selektivno doziranje količine i vrste informacija koje će stići do vođe i na osnovu kojih će on formirati stav po pitanju sljedećih poteza i postupaka prema pojedinim ljudima i situacijama.

Na taj način, postupci i potezi lidera postaju sve više posljedica sugestivnog utjecaja njegovog kadrovskog okruženja, a sve manje rezultat njegovih trezvenih i realnih razmišljanja i samostalnih odluka.
Nažalost, otrežnjenje lidera i suočavanje sa istinom da njegovo najbliže okruženje prije svega se bori za svoje lične interese i pozicije zna da traje godinama, a ponekada i decenijama.

Ukoliko se lider previše zainteresuje za neko novo lice i pokaže dugotrajniju simpatiju prema njemu, nezamjenljivo okruženje lidera se upušta interventno, u stilu narodne „bolje spriječiti, nego liječiti“ u operaciju hitnog uklanjanja osobe nonsgrate, pronalaženjem pogodne „argumentacije“ ili bolje reći prigodne kompromitacije, koja će ubijediti lidera da je to osoba sumnjivih i opasnih namjera, da je visokorizično njegovo angažovanje u vrhu stranke i da je najbolje rješenje da sve ostane po starom.

Lideri se tako polako, ali sigurno pretvaraju u samozadovoljne uspavane ljepotice koje narcosoidno počinju da vjeruju u nepogrešivost svog ega i svojih vjernih dvorjana, ne uviđajući da događajima iz godine u godinu sve manje upravljaju oni, a sve više njihovo okruženje.

Na kraju sve više liče na političke zombije koji više nisu u stanju sami da povuku nijedan autonomni potez, i postaju potpuni zavisnici od mišljenja svojih vječnih savjetnika i doušnika. Sve više situacija upravlja njima, a sve manje oni situacijama.
Mnogi ljudi koji pokušavaju da daju svoj doprinos nekoj stranci, na kraju umorni od njihovog zanemarivanja i potiskivanja i razoačarani u odnos prema njima i njihovim kretivnim i iskrenim namjerama, dižu ruke od svega i povlače se u krug svoje porodice i privatnih svakodnevnih problema.

Ovaj brod, kojim najmanje upravlja kapetan, na kraju sa posadom ubuđalom i pohabanom od višegodišnje upotrebe, počne od dugotrajnog nerenoviranja i nerevitaliziranja sve više da propušta vodu i da ide prema dnu.

Naravno ni tada kapetana niko blagovremeno ne obavještava da će i on potonuti sa brodom, zato što u tim trenucima vječna i nezamjenljiva kadrovska posada misli samo na jedno: kako da se oni bezbjedno iskrcaju sa broda koji tone i pređu u drugi, mnogo bezbjedniji brod.

Esad Rahić

Exit mobile version