Naslovna Featured Istaknuto ZAŠTITA PROSTORA I OBJEKATA KOJI PREDSTAVLJAJU KULTURNO HISTORIJSKO NASLIJEĐE SRBIJE

ZAŠTITA PROSTORA I OBJEKATA KOJI PREDSTAVLJAJU KULTURNO HISTORIJSKO NASLIJEĐE SRBIJE

“Inženjerska komora Srbije se zalaže za institucionalnu zaštitu prostora i objekata, koji predstavljaju kulturno historijsko naslijeđe Srbije, sprečavanje gradnje objekata u zaštićenim područjima, sprečavanje bespravne gradnje, očuvanje kulturnog naslijeđa i društvenih vrijednosti.
Srbija je država čije je kulturno i historijsko naslijeđe izuzetno bogato, što doprinosi autentičnosti i prepoznatljivosti naše zemlje.Spomenici kulture, arheološka nalazišta, prostorne kulturno-historijske cijeline, srednjevekovne crkve i manastiri, kao i drugi verski objekti, od kojih su mnogi pod zaštitom UNESCO-a, su izloženi neminovnom propadanju i nebrizi. Sve to je neophodno što pre zaustaviti, a načinjenu štetu otkloniti ili bar umanjiti.
Svakodnevno smo svjedoci aktuelnih događaja protivzakonitog rušenja vjerskih objekata. Poslednje je rušenje Arap džamije, najstarije džamije u Novom Pazaru, prvi put pomenute još u historijskim spisima iz 1528. godine.
Spomenici kulture, svjedoci postojanja i identiteta, su preživjeli vjekove uprkos ratovima, zemljotresima i ostalim nedaćama. Zato je zadatak svih nas podizanje svjesti o važnosti očuvanja kulture u cijelini, za dobrobit društva i budućih generacija.”

Navodi se u saopštenju “Inženjerska komora Srbije “

Exit mobile version