Zaštita ozime pšenice

Na području Novog Pazara, Sjenice i Tutina, koje pokriva Poljoprivredna savetodavna i stručna služba 90 odsto porvršina pod pšenicom zasejano je u optimalnim rokovima od 5. do 25. oktobra. Ozimoj pšenici je sada potrebno više vlage i snega, a savetodavci za zaštitu bilja podsećaju I na neophodne mere zaštite od štetnih uticaja.

Osim vlage, ozimoj pšenici nedostaje i snežni pokrivač. A s obzirom da je izložena velikom broju štetnih uticaja, potrebna joj je i dodatna zaštita, koju treba primenjivati u fazi busanja.

”Prva faza u kojoj počinje zaštita je faza bokorenja. U toj fazi krećemo sa zaštitom od jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova. Sledeća zaštita ide od drugog kolenceta pa do faze lista zastavičara. U ovoj fazi imamo nekoliko zaštita. Prva je od bolesti lista i stabla, druga je protiv lisnih vaši i žitne pijavice koje napadaju list u ovim fazama i tu koristimo preparate na bazi deltametrina”, kaže savetodavac za zaštitu bilja Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Tanja Mihajlović.

Poljoprivredni proizvođači sa područja koje pokriva Poljoprivredna stručna i savetodavna služba se – kaže Mijahlović – pridržavaju saveta u značajnoj meri.

Zaštita od bolesti ozime pšenice je, ističu stručnjaci, jedan od ključnih faktora koji utiče na količinu i kvalitet prinosa pšenice, koju još nazivaju suvim zlatom.

S.Lj.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO