Zastave u FBiH spuštene na pola koplja, u RS-u bez dana žalosti

Na zgradama Predsjedništva, Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara, Ustavnom sudu i Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine kao i Vlade bosanskohercegovačkog entiteta FBiH zastave su danas spuštene na pola koplja.

Sve u skladu sa odlukom Vlade FBiH prema kojoj je nedjelja, 20. jula, kada će u Prijedoru biti sahranjene 284 žrtve u tom dijelu Bosne i Hercegovine, proglašena kao Dan žalosti.

I 11. jula Dan žalosti bio samo u Federaciji BiH, ali ne i u bosanskohercegovačkom entitetu RS gdje se dženaza obavljala.
Dan žalosti na nivou Bosne i Hercegovine nije proglašen. Naime, u kabinet predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslava Bevande do petka nije pristigla inicijativa da se 20. juli, proglasi danom žalosti, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) u Uredu predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Tako se opet, ponavlja situacija da dan žalosti neće biti proglašen u bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj u kojem se i vrši sahrana 283 civilia bošnjačke i jednog hrvatske nacionalnosti ubijene na području tadašnje opštine, a sadašnjeg grada Prijedora i okoline.

Naime, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ni nedavno, prilikom dženaze još 175 Srebreničana nije donosilo odluku da se 11. juli – Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava proglasi kao dan žalosti u Bosni i Hercegovini. Razlog isti: niko nije podnio inicijativu.

I tada je, 11. jula, Dan žalosti bio samo u Federaciji BiH, ali ne i u bosanskohercegovačkom entitetu RS gdje se dženaza obavljala.

Inače, danas će u Prijedoru biti sahranjene 284 žrtve koje su ubijene u periodu 1992. – 1995. među kojim se nalazi i 12 maloljetnika u dobi između 13 i 17 godina. Najstarija žrtva ima 77 godina, a među identificiranim žrtvama su i tri žene.

Osim masovne grobnice Tomašica, tijela ubijenih pronađena su i u grobnicama Jakarina Kosa, Stari Kevljani, te jamama Hrastova glavica i Lisac.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO